Javno predavanje:“Vizuelna kultura i privatni identitet porodice Buli“ – Jevrejski kulturni centar

0
281

Javno predavanje:„Vizuelna kultura i privatni identitet porodice Buli“ doktoranda Milice Rožman sa Odeljenja za istoriju umetnosti, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U nedelju 10. aprila 2022. godine od 18:00 časova u Jevrejskom Kulturnom Centru, u ulici Jevrejska br 16 u Beogradu.

Predavanje je drugo po redu u organizaciji Jevrejskog kulturniog centra i Centra za studije jevrejske umetnosti i kulture. Duga tradicija javnih predavanja u zgradi društva „Oneg Šabat“, u Jevrejskoj ulici, ovom se saradnjom nastavlja, nudeći svakog meseca široj publici, te studentima kao i članovima jevrejske zajednice priliku da dobiju uvid u rezultate savremenih naučnih istraživanja koja se tiču kulturne istorije Jevreja na prostoru Srbije i  Evrope.

Predavanje koje će se održati u nedelju 10. aprila 2022. godine, predstaviće porodicu Buli kao jednu od najuglednijih sefardskih porodica koja je učestvovala u kreiranju društvenog i političkog života u Beogradu, s kraja 19. i početkom 20. veka. Predavanje o Vizuelnoj kulturi i privatnom identitetu porodice Buli ukazaće najpre na građanski značaj ove porodice za Beograd i srpsko društvo toga doba. Biće reči o građanskom značaju porodice Buli i predstavama njenih članova u različitim medijima. Ugled Bulijevih predstavljan je podizanjem privatnih i javnih zdanja, kreirajući tako vizuelnu kulturu grada. Porodica Buli oblikuje javnu vizuelnu kulturu Beograda podigavši u ulici Kralja Petra Robni magazin, koji za Benciona Bulija projektuje Viktor Azrijel, početkom 20. veka. Brojni aspekti privatnosti porodice artificirani su segmenti vizuelne kulture uključujući i one koji se tiču smrti. Ovo se može sagledati kroz primer porodične grobnice na Sefardskom groblju u Beogradu, izrađenoj u Beču nakon 1907. godine. Arhitektonskim rešenjem, reljefom i natpisima, grobnica je ukazivala na dignitet preminulih članova porodice i bila ogledalo porodičnog identiteta. Porodicu Buli valja sagledati u širem kontekstu kreiranja vizuelne kulture jevrejske zajednice u Beogradu i strategija kojima je ovaj identitet iskazivan.

Milica Rožman doktorand je na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirala je na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu 2015. godine. Na istom fakultetu odbranila je master rad 2016. godine. Zbog pokazanog naučnog kvaliteta njen master rad nagrađen je od strane Zabužbine Andrejević i objavljen kao monografija pod nazivom Vizuelna kultura i privatni identitet porodice Buli.   Milica Rožman je posvećena proučavanju srpske i jevrejske vizuelne kulture u 19. i 20. veku.

LEAVE A REPLY