U Beogradu i Srbiji antisemitizam u porastu

0
277

Izvršen akt vandalizma na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Naime, NN lica su sekirom, čekićima i kamenicama koji su bačeni, pre 2 dana razbili stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu.

 

Ovo je očigledan akt vandalizma, antisemitizma i pričinjavanja materijalne štete. Na sreću, nikoga u samoj kapeli nije bilo, jer je moglo doći do teških telesnih povreda ili čak i smrtnog ishoda jer su bačeni oštri i teški predmeti probili staklo i uleteli u samu kapelu.

Na žalost, ovo nas podseća na „Kristalnu noć“, pogrom Jevreja koji se desio u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine. Naziv „Kristalna noć“ je nastala zbog slomljenog stakla kojim su bile ispunjene ulice u tadašnjoj Nemačkoj, Austriji i delu Čehoslovačke, u noći u kojoj je organizovano, čekićima, staklo na 267 sinagoga i mnoštvu jevrejskih zgrada i škola i čak 7.000 izloga jevrejskih radnji slomljeno, a 30.000 Jevreja je uhapšeno i poslato u koncentracione logore.

Nedavno smo bili svedoci natpisa (Kon=Mengele) na kući u kojoj živi poznati epidemiolog dr Kon, član naše zajednice, kao i sramnih i uznemirujućih demonstracija ispred njegove kuće uz korišćenje žutih traka i Davidovih zvezda.

Takođe, tokom oktobra smo na zvaničnu „facebook“ stranicu Jevrejske opštine Beograd dobijali pretnje novim Holokaustom, dušegupkama uz sijaset nacističkih slika, kao i antisemitskih mejlova koji su upućeni na našu zvaničnu e-mail adresu. 

Trebamo biti svesni antisemitizma koji je očigledno u porastu i u tom smislu očekujemo da država preduzme neophodne korake u cilju zaštite članova i imovine Jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji.

LEAVE A REPLY