Komemoracija povodom 80. godišnjice stradanja Jevreja i Roma u Zasavici

0
264
Foto: preuzeto sa portala RTV

Povodom 80 godina od stradanja Jevreja, Roma i građana Mačve u Drugom svetskom ratu, u utorak 12. oktobra  na Spomen obeležju u Zasavici II, održana je svečana komemoracija.

Komemoraciji su prisustvovali čelnici Grada Sremska Mitrovica, predstavnici grada Šapca, Mesne zajednice Zasavica, OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”, Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd, Mirko Adam, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, ambasador Austrije u Srbiji Nj.E. Nikolaus Lutterotti i Adrian Feix, direktor Austrijskog kulturnog foruma

O stradanju Jevreja i Roma, oktobra 1941. godine, kada su nacisti u selu Zasavica kod Sremske Mitrovice  streljali 1057 Jevreja, govorili su Miljan  Garčević, istoričar, Davor Salom,  Nj.E.  Nikolaus Luteroti i Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice.

Među stradalima su bili šabački Jevreji, jevrejske izbeglice iz Austrije, Nemačke, Poljske, Slovačke i Rusije kao i Romi i meštani Mačve.  Posmrtni ostaci Jevreja su posle rata ekshumirani i sahranjeni na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Rabin Srbije Isak Asiel govorio je kadiš za jevrejske žrtve. Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je pomen za srpske i romske žrtve. Nakon pomena položeni su venci na spomen obeležja koja se nalaze u neposrednoj blizini mesta gde su taoci streljani.

U nastavku komemoracije u gradskoj kući upriličen je prijem kao i otvaranje stalne postavke Muzeja šabačkih Jevreja, koji je smešten u obnovljenoj zgradi nekadašnje šabačke sinagoge. Potom je posećen centralni gradski trg na kome je u organizaciji gradske uprave, postavljena izložba pod nazivom „Krvavi marš “ i „Kladovski transport”. Autor izložbe je Stevan Marinković, istoričar i dugogodišnji saradnik Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu.

LEAVE A REPLY