Otvoren Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat

0
1055

Nakon višemesečnog renoviranja, u nedelju 3. oktobra 2021. u Jevrejskoj 16 otvoren je Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat“.

Prisutne su pozdravili Aleksandar Saša Jinker, predsednik Jevrejske opštine Beograd i Stefan Sablić, pozorišni reditelj i umetnički direktor Jevrejskog kulturnog centra. O istoriji Dorćala i jevrejske zajednice govorili su Filip David, novinar publicista, Radivoje Davidović, izdavač i Vuk Dautović, saradnik- istraživač na Filozofskom fakultetu.

 

Vanja Ejdus i Mladen Andrejević čitali su tekst koji je zajedno sa projekcijom arhivskih fotografija dočarao priču o starom Dorćolu i razvoju i emancipaciji kulturnog života beogradskih Jevreja.

Otvaranju su pored članova zajednice i drugih gostiju prisustvovali i Nj.E. Jahel Vilan, ambasador Izraela, Nj.E. Anika Ben David, novoimenovana ambasadorka Kraljevine Švedske, Majan Ben Tura, zamenica šefa misije Ambasade Izraela, Karin Traunmüller, zamenica šefa misije Ambasade Austrije, Adrien Feix, ataše za kulturu, direktor Austrijskog kulturnog foruma, Karmen Alvarez, savetnica ambasadora kraljevine Španije.

Muzički sastav Šira Utfila sa Branislavom Podrumac, na opšte oduševljenje prisutnih,izvela je nekoliko sefardskih kompozicija

Posle toliko decenija „oživeo“ je Jevrejski kulturni centar! Članovi zajednice kao i mnogi uvaženi gosti su to od srca pozdravili. Bilo je to jedno izuzetno veče, a nadam se da neće sve ostati na tim lovorikama, jer tek sada predstoji veoma osmišljen i studiozan pristup korišćenja prostora i scene koja ima mnogo mogućnosti: okupljanje tokom praznika uz prigodne programe, izložbe, koncerti, predavanja stručnjaka koji će govoriti na mnoge naučne, istorijske, umetničke i najviše jevrejske teme. Redovno će se održavati teatarske predstave i to će biti i malo jevrejsko pozorište.

Ovaj kulturni centar mora doprineti zbližavanju članova jevrejske zajednice, gde će svi naći svoje mesto u radosti druženja i prijateljstva.   

Stefan Sablić

Prostor u Jevrejskoj 16 je uz pomoć donacija renoviran i opremljen za održavanje raznih aktivnosti iz kulture, te će konačno  zaživeti kao mesto gde će se članovi zajednice okupljati i družiti, mesto gde će se odvijati kulturni život Jevrejske zajednice Beograda.

 

Zgrada podignuta 1923. godine je do 1941. bila Dom sefardskog jevrejskog društva Oneg Šabat. Zgrada „Oneg šabat i Gemilut hasadimi“, imala je veliku ulogu u kulturnom i religioznom životu beogradskih Jevreja između dva svetska rata. U njoj se nalazio jevrejski Dom za stare, obeležavali su se jevrejski praznici i druge svetkovine. Takođe je bila stecište omladinskih društava koja su organizovala mnogobrojna predavanja iz istorije, kulture i o cionizmu. Zgrada je vraćena Jevrejskoj opštini Beograd po Zakonu o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama.

LEAVE A REPLY