Otvaranje Jevrejskog kulturnog centra u septembru

0
193
Foto: preuzeto sa sajta beotura.edukacija21.com

Otvaranje Jevrejskog kulturnog centra najavljeno je za 5. septembar 2021. godine, kada obeležavamo Evropski dani jevrejske kulture.

Jevrejski kulturni centar se nalazi u Jevrejskoj 16, u zgradi podignutoj 1923. godine, koja je do 1941. bila Dom sefardskog jevrejskog društva Oneg Šabat. Zgrada „Oneg šabat i Gemilut hasadimi“, imala je veliku ulogu u kulturnom i religioznom životu beogradskih Jevreja između dva svetska rata. U njoj se nalazio jevrejski Dom za stare, obeležavali su se jevrejski praznici i druge svetkovine. Takođe je bila stecište omladinskih društava koja su organizovala mnogobrojna predavanja iz istorije, kulture i o cionizmu.

Zgrada je vraćena Jevrejskoj opštini Beograd po Zakonu o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Uz pomoć sredstava iz donacija prostor u Jevrejskoj 16 je nakon višemesčnih radova renoviran i opremljen za održavanje raznih aktivnosti iz kulture te će konačno  zaživeti kao mesto gde će se članovi zajednice okupljati i družiti, mesto gde će se odvijati kulturni život Jevrejske zajednice Beograda.

Na moju veliku radost i zadovoljstvo, a verujem i na radost članova zajednice, obaveštavam vas da će se otvaranje Jevrejskog kulturnog centra održati 5. septembra 2021, kada obeležavamo i Evropski dan jevrejske kulture. Biće to mesto gde ćemo se okupljati, proslavaljati, gde ćemo pozivati ljude iz kulture, umetnosti i nauke. Biće tu raznih muzičkih događaja, pozorišnih predstava i izložbi. Naravno, svaki predlog u vezi sa programima iz kulture je dobrodošao. Ponosan sam na rezultat koji smo ostvarili, nije to bilo lako u ovim vremenima.

Srdačan pozdrav, 

Stefan Sablić

Foto pre i posle renoviranja:

 

LEAVE A REPLY