Poslanik Muhamed i Jevreji, nova knjiga Arona Albaharija

0
84

Iz štampe je izašla nova knjiga pod naslovom Poslanik Muhamed i Jevreji, autora Arona Albaharija. Predgovor je napisao Muharem Bazdulj.

Knjiga predstavlja obimnu studiju (330 strana) koja prati istoriju prisutnosti i života Jevreja i jevrejskih plemena na prostoru predislamske Arabije u 5., 6. i 7. veku. Zatim prati pojavu i učenje hazreti Muhameda, te vrlo iscrpno daje opise svih istorijskih konatkata i odnosa Muhameda – verskih, ideoloških, političkih i vojnih – sa Jevrejima Medine (Jatriba), Kajbara, Fadaka, Kamusa, Vadi al Kure, Teme.

Poseban deo knjige posvećen je kompletnom sadržaju Kur’ana, uz navođenje i citiranje svih delova teksta iz Kur’ana, a koji se odnose na Jevreje. A to je 29 posto ukupnog sadržaja i teksta Kur’ana.

Kroz poglavlja u knjizi u kojima se govori o Arapima, Muhamedu, Kur’anu, Islamu….knjiga nas upoznaja sa međusobnim istorijskim kontaktima, odnosima, uticajima, prožetostima ali i suprotnostima Jevreja i Arapa, kao i njihovih verskih učenja iskazanih u judaizmu (i hrišćanstvu) i islamu.

Posebno inetersantan deo predstavlja upoznavanje sa likovima zajedničkih proroka i anđela u judaizmu (i hrišćanstvu) i islamu. Ono što je jako zanimljivo, a svakako manje poznato, jeste da su od ukupno 25 proroka u islamu koji se imenom pominju u Kur’anu, 22 njih preuzeti iz jevrejske i hrišćanske Biblije i biblijske istorije, a čak 15 njih koji se opisuju u Kur’ana, su Jevreji! O svakome od njih, kao i navedenih anđela u Kur’anu, dat je poseban opis i obrazloženje.

Najveći broj autora i izvora podataka koji se koriste u sadržaju ove knjige su arapski, perzijski, indijski, pakistanski, turski – dakle primarno muslimansko-islamski autori, istoričari, pisci i teolozi.

Knjiga se može kupiti u kancelariji Saveza jevrejskih opština Srbije, Knjeginje Ljubice 14.

LEAVE A REPLY