Jom Hazikaron 2021 – Dan sećanja na pale vojnike Izraelskih odbrambenih snaga i žrtve terora

0
64

Dan sećanja na pale vojnike Izraelskih odbrambenih snaga i žrtve terora, ove godine se obeležava u sredu 14 aprila.

Jom Hazikaron je zvanični memorijalni dan Države Izrael kada se odaje počast izraelskim vojnicima, pripadnicima izraelskih bezbednosnih snaga i žrtvama terora, palim u borbama za slobodu Izraela.

Prošle godine, zbog epidemije korona virusa, prema odluci Vlade Izraela, ožalošćenim porodicama nije bilo dozvoljeno da odlaze na grobove svojih najmilijih. Ove godine će im to biti omogućeno.

U utorak u 20 časova (po izraelskom vremenu; erev Jom Hazikaron) oglasiće se jednominutna sirena kojom počinje obeležavanje Jom Hazikaron. Odmah nakon sirene, širom zemlje održaće se memorijalni skupovi. Glavna ceremonija održava se na trgu kod Zida plača u Jerusalimu.

Foto: Noam Moskovic preuzeto sa sajta maco.co.il

U sredu, u 11 časova oglašava se dvominutna sirena, kada građani Izraela u tišini, u stavu mirno, bez obzira gde se zateknu, odaju poštu poginulima. Zastave su spuštene na pola koplja.

Državne memorijalne ceremonije, održavaju se na 52 vojna groblja širom zemlje, kao i na drugim spomen obeležjima. Centralna ceremonija održaće se u memorijalnom kompleksu na planini Herzl u Jerusalimu.

Za osnivanje i nezavisnost Izraela, pali su mnogi vojnici koji su žrtvovali svoje živote kako bi jevrejski narod imao svoju državu, svoje parče zemlje. Isti komad zemlje na kojoj su živeli naši preci: Avram, Isak, Jakov.

Brojanje žrtava počinje od 1860. jer su te godine jevrejski naseljenici izašli van zidina Jerusalima. Brojanje uključuje žrtve izraelskog odbrambenog sistema i žrtve neprijateljskih napada, uključujući žrtve izraelskih vojnih snaga, policije, Šin Bet službe, Mosada, Jevrejske brigade, takođe i invalide snaga bezbednosti koji su preminuli usled posledica invaliditeta.

Prema podacima Ministarstva odbrane Izraela, broj palih žrtava od 1860. godine do danas iznosi 23.928.

LEAVE A REPLY