Komemoracija povodom Jom Hašoa 2021

0
362

Jevrejska opština Beograd je u četvrtak 8. aprila, na Jevrejskom groblju Beograd, održala komemoraciju povodom Jom Hašoa.

Komemoraciju je predvodio Davor Salom, član Veća JOB, koji se obratio prisutnima.

On je pročitao pismo kojim se predsednik Izraela Reuven Rivlin obratio jevrejskim zajednicama širom sveta, povodom obeležavanja Jom Hašoa 2021. Predsednik Rivlin je pozvao sve zajednice da se pridruže  ceremoniji „Postoji ime za svaku osobu”, čitanjem naglas imena stradalih.

“Ovom ceremonijom pokušavamo da vratimo identitet milionima Jevreja stradalih od strane nacista i njihovih saveznika”, poručuje predsednik Rivlin.  

Srpsko- jevrejsko pevačko društvo, hor Braća Baruh na čelu sa dirigentom Stefanom Zekićem, izveo je kratak prigodan program. Rabin Isak Asiel je govorio molitvu.

Vence kod Spomenika žrtvama Holokausta i Spomenika žrtvama Kladovskog transporta položili su predsednik Jevrejske opštine Aleksandar Saša Jinker i Maajan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela u Srbiji. Komemoraciji je prisustvovala i Sabine Kroisenbruner, zamenica ambasadora Republike Austrije u Srbiji.

 

Nakon komemoracje na Jevrejskom groblju, predstavnici Jevrejske opštine Beograd položili su venac kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu, spomen obeležja Topovske šupe i spomen obeležja na Ledinama.

 

LEAVE A REPLY