Pesah u Izraelu 2021- prenosi: The Times of Israel

0
421
Foto: izraelska porodica koja slavi praznik Pesah u Mošav Jašrešu 27. marta 2021. (Iossi Aloni / Flash90)

Za Izraelce, ove godine, Pesah obeležava i izbavljenje od korona virusa.

Sa više od polovine populacije potpuno vakcinisanih, praznik se uglavnom vraća u normalu, obeležavajući snažan zaokret u odnosu na prošlu godinu.

Pre godinu dana, roditelji Giordane Grego proveli su Pesah kod kuće u Izraelu, sami ali zahvalni što su izbegli najgoru pandemiju u Italiji. Ove godine cela porodica okupila se kako bi obeležila jevrejski praznik oslobođenja Jevreja od egipatskog ropstva ali ove godine i izbavljenja od pandemije.

To je snažan zaokret u odnosu na prošlu godinu, kada je Izrael bio u prvom od tri potpuna zatvaranja širom zemlje, sa zatvorenim preduzećima, kontrolnim punktovima postavljenim na praznim putevima i ljudima koji su bili zatvoreni u svoje domove. Mnogi su svoje starije članove porodice i rođake mogli videti samo putem video poziva.

„Za nas u Izraelu slavljenje svetkovine slobode ove godine, definitivno ima sasvim drugačije značenje posle onoga što smo doživeli“, rekao je Grego, koji je u Izrael imigrirao iz Italije. „Neverovatno je da smo ove godine u mogućnosti da praznik proslavimo zajedno, takođe uzimajući u obzir da su u Italiji svi još uvek pod blokadom.“

Pesah je jevrejski praznik kojim se slavi oslobođenje Jevreja iz ropstva u Egiptu nakon niza božanskih pošasti. Jednonedeljna prolećna svetkovina počela je u subotu uveče Seder večerom, kada se pripoveda priča o Izlasku.

Tokom cele nedelje Pesaha, Jevreji se uzdržavaju od konzumiranja hleba i druge kvasne hrane u znak sećanja na poteškoće izlaska iz Egipta. Umesto toga, jede se beskvasna maca.

Većina izraelskih Jevreja, podjednako religioznih i sekularnih, provodi Seder u široj porodici. Prošlogodišnje svetkovanje Pesaha bilo je daleko van tradicionalnog.

Zbog ograničenja koja je donela Vlada Izraela u cilju sprečavanja širenja virusa, zatvorene su sinagoge, ograničeno je kretanje i okupljanje. Neki su Seder Pesah proveli sa svojom najužom porodicom, drugi putem videokonferencija, dok su nažalost neki Seder veče proveli sami.

Ortodoksni Jevreji potapaju lonce za kuvanje u vruću vodu kako bi se uklonili svi tragovi kvasca kao priprema za praznik Pesah, u Safedu, 25. marta 2021. (David Cohen / Flash90)

Još jedno zatvaranje sprovedeno je  tokom jevrejskih praznika u septembru, ponovo ograničavajući porodična okupljanja, dok je treće došlo početkom ove godine pojavom novih oblika virusa.

Do trećeg zaključavanja, Izrael je pokrenuo jednu od najuspešnijih kampanja vakcinacije na svetu, nakon što je vlada obezbedila milione doza vakcina. Izrael je sada vakcinisao više od 80% svoje odrasle populacije.

Prerano je reći da je izraelska kriza sa koronavirusom gotova, jer bi se mogle pojaviti novi oblici virusa otpornih na vakcine.

Za sada, međutim, Izraelci uživaju u onome što se oseća kao postpandemijska stvarnost, pridajući Pesahu poseban značaj.

„Pesah ne simbolizuje samo praznik slobode već je i praznik porodice“, rekao je rabin David Stav, glavni rabin grada Šohama i šef liberalne ortodoksne organizacije Tzohar.

„Ove godine porodice se ujedinjuju. Ljudi koji su bili tako usamljeni, posebno stariji ljudi, koji su bili isključeni iz porodice, odjednom otkrivaju slobodu i radost što su zajedno s njima. “

LEAVE A REPLY