Rosi fest 2021- Portreti i sećanja

0
468

Četvrto izdanje međunarodnog festivala klasične muzike „Rosi fest 2021“ održava se od 24. januara do 2. februara 2021. godine u Beogradu u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije u cilju suzbijanja pandemije Covid-19.

Budući da je jedan od najvažnijih ciljeva Rosi festa skretanje pažnje šire javnosti na značaj muzike u obrazovanju mladih i razvijanju njihovih kreativnih potencijala, festival je 24. januara otvoren predstavom za decu „Bastijen i Bastijena“ na sceni Raša Plaović. Nakon predstave mališani su dobili poklon iznenađenje od prijatelja festivala.

U okviru edukativnog programa Rosi festa, čuvena operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održaće onlajn dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače koji će se odvijati u prostorijama Rosi festa na Kolarčevom narodnom univerzitetu, dok će svi zainteresovani predavanje  muzikološkinje dr Ane Stefanović moći da prate preko Jutjub kanala festivala, 26. januara.

Sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore „Portreti i sećanja“ publici će se predstaviti 27, 28. i 29. januara, takođe putem festivalskog Jutjub kanala. Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz preko šesnaest zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije u sastavu – dr Zoran Erić, dr Ana Stefanović, mr Branka Cvejić-Mezei, mr Ladislav Mezei i dirigent Stefan Zekić, specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Đorđeviću (Srbija) za kompoziciju „21. oktobar“ i Brahu Bdil (Izrael) za kompoziciju „My father’s death“.

Tema konkursa za kompozitore, „Portreti i sećanja“, odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u cilju očuvanja sećanja na žrtve Holokausta. Konkurs u prvi plan ističe sećanje na žrtve, ali i zajedničku antifašističku prošlost dva prijateljska naroda i u skladu sa time ovogodišnja tema je bila poezija srpske pesnikinje Desanke Maksimović i izraelske pesnikinje Driti Ronen.

Na završnoj večeri festivala biće izvedena opera „Karmen, jedna tragedija“ (02.02.) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala. Produkcija Rosi festa stavlja u fokus socijalno pitanje života Roma i migranata koji se usled migrantske krize suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju traže ugrožene socijalne grupe – pravo kretanja, rada i naposletku pravo slobodne ljubavi.

Rosi fest je međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora, neobične životne priče i stvaralačkog opusa, Salomona Rosija (1570-1650). Imajući u vidu istorijski kontekst u kojem je stvarao, Rosijev opus je jedinstven po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesansne / ranobarokne muzike zapadne Evrope i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova. Rosijeva dela promovišu poštovanje različitosti kulturnog nasleđa, kao i kulturni dijalog putem njihovih neobičnih spojeva na visokom umetničkom nivou.

Rosi fest je organizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Davida Ben Avrahama, Ambasade Izraela u Beogradu, SOKOJ-a, Jevrejske opštine Beograd, Narodnog pozorišta, kompanija Pertini i Takovo i drugih partnera.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a broj karata je ograničen u skladu sa merama za suzbijanje epidemije korona virusa.

Detalje o programu i učesnicima možete naći na internet stranici: www.rossifest.org

Rosi fest 2021

24. januar  

Narodno pozorište, scena Raša Plaović

19.00 Opera: Bastijen i Bastijena, V.A. Mocart

26. januar

Online događaj

19.00 Predavanje prof. Ane Stefanović

Psalm 137 u baroknim muzičkim interpretacijama

27. 28. 29. januar

YouTube premijera

19.00 Koncert: Portreti i sećanja

Jonathan Domingo (Filipini), Rose Hall (Velika Britanija), Evgeniya Kozhevnikova (Rusija), Adrian Mocanu (Ukrajna),Tamara Knežević (Srbija), Lazar Đorđević (Srbija), Brahu Bdil (Izrael)

30-31. januar

Kolarčev narodni univerzitet – prostorije Rosi festa

17.00-20.00 Majstorski kurs solo pevanja sa Olgom Makarinom

 

  1. februar

Narodno pozorište, velika scena

19.00 Opera: Karmen, jedna tragedija, Ž. Bize

 

LEAVE A REPLY