Tiša beav

0
280

U sredu 29. jula počinje ovogodišnji Tiša beav (deveti dan meseca av) koji se smatra najtužnijim danom u jevrejskom  kalendaru. Tiša beav je dan žalosti koji obeležavamo 25-časovnim postom kao sećanje na brojne tragedije koje su zadesile jevrejski narod na ovaj dan, među kojima i razaranje prvog i drugog Hrama, gušenje Bar-Kohbinog ustanka, proterivanje Jevreja iz Španije i brojnih drugih evropskih zemalja i drugih tragičnih događaji iz naše istorije.

U nastavku prenosimo tekst iz knjige Cadika Danona “Zbirka pojmova iz judaizma” posvećen Tiša-beavu:

“Jedan od najcrnjih datuma u istoriji jevrejskog naroda. Toga dana, Vavilonci su razorili Prvi hram (586. god. p. n.e), Rimljani drugi (70. godine) i ugušili ustanak Bar-Kohbe (135. godine), a kralj Ferdinand i kraljica Izabela izgnali su Jevreje iz Španije (1492. godine).

Nedelju dana pre devetog ava, vernici se ne šišaju, ne glačaju odeću i ne jedu meso (izuzev subotom). Restrikcije na deveti av u pogledu jela, pića i lične higijene slične su restrikcijama na Jom kipur i traju do zalaska sunca.

Na deveti av se u znak žalosti sklanjaju iz hrama svi ukrasni predmeti, a oltar pokriva crnim pokrivačem. Električna rasveta se smanjuje ili isključuje i pale se lojane sveće. Za vreme čitanja tužbalica (Jeremijin plač, Eha i druge tužbalice), izuvaju se cipele i sedi ili na podu ili na niskim klupicama. Običaj je da se devetog ava posećuju grobovi srodnika.”

LEAVE A REPLY