Knjiga Goli Život; Danilo Kiš i Aleksandar Mandić

0
371

U martu 1990. emitovana je u Jugoslaviji TV serija „Goli Život“ o mučnim sudbinama Eve Nahir-Panić i Ženi Lebl. Razgovor sa njima je u Izraelu vodio Danilo Kiš nekoliko meseci pre svoje smrti, tako da nije video ništa od snimljenog materijala. Seriju je oblikovao reditelj Aleksandar Mandić i tu je sačuvan Kišov karakterističan stil, dokumentarsnost, smisao za detalj i teme koje su ga uvek najviše opsedale: patnje u veku logora.

Tekst ove četiri epizode, nalazi se u knjizi i deluje kao zapanjujući primer ljudske nesreće u surovim vremenima u kojima od političkog ludila zavisi pravo na život.

„Pred nama je potresna knjiga ispovedno svedočanstvo o logoru u koji se dospevalo bez ikakvog sudskog postupka… Knjiga dokument i opomena.“ (Vida Ognjenović).

„Ženi Lebl i Eva Nahir su provele život u surovoj i vrtoglavoj epohi i nijedan veliki istorijski događaj nije se desio bez posledica po njih… Zadivljujuća snaga dveju junakinja da ne pokleknu pred istoriskim i životnim iskušenjima, da sačuvaju dostojanstvo plaćeno po najskupljioj ceni.“ (Gojko Božović)

Knjigu Goli Život, nedavno je izdala izdavačka kuća Yes-Pro i može se naći u Delfi knjižarama

LEAVE A REPLY