Mala edukativna radionica: Veliki praznici; Šabat – Kabalat Šabat

0
403

Kabalat Šabat je naziv za uvodnu molitvu u petak uveče. Sastoji se od sedam psalama (95:99; 29:92) i poznate pesme Leha dodi. Šest psalama simbolizuje šest radnih dana, a sedmi je posvećen suboti.

Za Kabalat Šabat su vezani mnogi lepi običaji. Uveli su ih kabalisti iz Safeda u XVI veku, povodeći se za primerom dvojice palestinskih Amorejaca, rabi Hanine i rabi Janaja. U Talmudu piše da su ova dva Amorejca petkom predveče oblačila svečano odelo i govorili: „Hajdemo na doček Šabata“ i „Dođi nevesto, dođi nevesto“. Kabalisti iz Safeda su to shvatili doslovce i personificirali Šabat kao kraljevsku nevestu. Oni su petkom posle podne odlazili van grada radi dočeka kraljice Šabat, pevali pesme i završavali sa „dođi nevesto“.

O kraljici Šabat su pevane mnoge pesme, među kojima je svakako najpoznatija „Leha dodi“. I Hajne je na tu temu spevao pesmu „Princeza Šabat“, koja je prevedena i na srpski jezik.

Pod uticajem kabalista iz Safeda, sve jevrejske opštine uvele su obred „Kabalat Šabat“. I danas je u mnogim jevrejskim opštinama običaj da se kantor i celi skup u hramu kod završne strofe „Leha dodi“ okreće prema ulaznim vratima kao da uistinu očekuju kraljicu Šabat koja dolazi u posetu svome mladoženji, a mladoženja je jevrejski narod.

LEAVE A REPLY