Dan nezavisnosti Izraela -Jom Haacmaut

0
475

Jom Haacmaut, Dan nezavisnosti Izraela  je nacionalni praznik Države Izrael, koji se ove godine obeležava u sredu 29. aprila.

Nezavisnost Države Izrael proglašena je 14. maja 1948. godine kada je David Ben Gurion javno pročitao Deklaraciju o osnivanju Države Izrael i prestanku Britanskog mandata u Izraelu.  Prema jevrejskom kalendaru Dan nezavisnosti se obeležava petog dana meseca Ijar.

Svake godine po završetku obeležavanja Dana sećanja na izraelske vojnike pale u borbama za slobodu Izraela i žrtve terora, na planini Hercl počinje obeležavanje Dana nezavisnosti tradicionalnim paljenjem  baklji.

Na Dan nezavisnosti visoki izraelski zvaničnici obraćaju se naciji. Ceremonija se sastoji iz umetničkog programa, zatim tradiconalnog marša vojnika koji nose zastavu Izraela, i formiranja složenih formacija simbola poput menore, Magen Davida i broja koji predstavlja godine Države Izrael.

Ceremoniju upotpunjuje svetlost dvanaest baklji, jedna za svako od 12 plemena Izraela.

Nakon ceremonije održava se godišnje međunarodno takmičenje u biblijskom kvizu. Vrhunac proslave je prelet vojnih aviona i helikoptera.

Jom Haacmaut 2020

Dan nezavisnosti 2020. počinje u utorak 28. aprila uveče u 18:45. ceremonijom paljenja baklje na planini Hercl.

Ove godine zbog pandemije korona virusa neće biti publike. Veći deo ceremonije, uključujući govore zvaničnika i nastup umetnika, unapred je snimljen i pripremljen za emitovanje.

U sredu, 29. aprila, četiri aviona za obuku izvršiće prelet iznad bolnica širom Izraela.

LEAVE A REPLY