Jom Hazikaron – Dan sećanja na pale vojnike Izraelskih odbrambenih snaga i žrtve terora

0
219

U utorak 28. aprila, obeležava se Jom Hazikaron – Dan sećanja na pale vojnike Izraelskih odbrambenih snaga i žrtve terora.

Jom Hazikaron je memorijalni dan Države Izrael. Na ovaj dan, Izrael odaje počast izraelskim vojnicima, pripadnicima izraelskih bezbednosnih snaga i žrtvama terora, palim u borbama za slobodu Izraela.

Ovo je jedan od najtužnijih datuma u izraelskom kalendaru.

Za osnivanje i nezavisnost Izraela, pali su mnogi vojnici koji su žrtvovali svoje živote kako bi jevrejski narod imao svoju državu, svoje parče zemlje. Isti komad zemlje na kojoj su živeli naši preci: Avram, Isak, Jakov.

Na sam Dan sećanja, u 11 časova oglašava se sirena, kada građani Izraela u tišini, u stavu mirno, bez obzira gde se zateknu, odaju poštu poginulima. Zastave su spuštene na pola koplja.

Foto: Ynet Israel portal

Na vojnim grobljima, jedinice izraelske vojske održavaju komemoracije. Studenti i vojnici drže počasnu stražu kod spomenika i spomen obeležja. U školama se održavaju ceremonije u pomen žrtvama. Građani države Izrael saosećaju sa porodicama čiji su bližnji stradali za slobodu i bezbednost Izraela. Mesta za zabavu su zatvorena, a radio i TV stanice emituju dokumentarne filmove o palim borcima.

LEAVE A REPLY