Jom Hašoa -Dan sećanja na Holokaust

0
454

Jom Hašoa ove godine počinje u ponedeljak 20. aprila, u večernjim časovima i završava se u utorak 21. aprila uveče.

Dan sećanja na žrtve Holokausta, punim imenom:יום הזיכרון לשואה ולגבורה  (Jom hazikaron lešoa velegevura) – Dan sećanja na Holokaust i herojstvo (u doslovnom prevodu), je dan posvećen sećanju na šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu, zločina nacističe Nemačke i njenih saradnika, kao i sećanju na jevrejski otpor u tom periodu.

Jom Hašoa se obeležava 27. dana meseca Nisan po jevrejskom kalendaru, po datumu ustanka u Varšavskom getu.

Datum je izabrao Kneset (izraelski parlament) 12. aprila 1951. Puno ime Jom hazikaron lešoa velegevura, postalo je formalno zakonom koji je Kneset doneo 1959. godine.

Joma Hašoa je Nacionalni memorijalni dan Izraela. Kada je uspostavljen, ustanovljeno je da će se obeležavati dvominutnom tišinom u prepodnevnim časovima, kada se oglašava sirena širom Izraela i svi radovi i aktivnosti prestaju. Memorijalni skupovi se održavaju u javnim i obrazovnim ustanovama, a zastave su spuštene na pola koplja. Centralna komemoracija održava se u Jad Vašemu. Radio i televizijski programi prilagođeni su komemorativnom narativu. Izmenama zakona iz 1961. godine, propisano je da se kafići, restorani i klubovi tog dana zatvaraju.

Iako je Jom Hašoa memorijalni dan države Izrael, ovaj datum je postao dan koji obeležavaju jevrejske zajednice širom sveta.

Ovde možete pogledati molitvu El male rahamim, povodom Jom Hašoa, pripremio  R. Stevan Lanji:

LEAVE A REPLY