Tanjir za Seder veče- priprema i redosled

0
283

Seder tanjir zauzima centralni deo Seder veče obreda. Bilo da se radi o ukrašenom srebrnom tanjiru ili skromnom papirnom tanjiru, seder tanjir sa posebnim jelima, koja simbolično podsećaju na robovanje Jevreja u Egiptu i na njihovo spasenje, sadrži ceremonijalne komponente na kojima se zasniva Seder: Maces; Zroa (kolenica); Beica (jaje); Maror (gorko bilje); Haroset i Karpas (povrće).

Seder tanjir- priprema i redosled:

 

 

 

 

Maces

Tri macesa postavljaju se na tanjir ili ubrus, jedan preko drugog, a zatim se pokrivaju. Tri macesa služe da možemo slomiti jedan (kao što bi i rob), a nad ostala dva macesa izgovara se blagoslov Hamoci (kao na Šabat i praznicima). Tri macesa simbolizuju tri grupe Jevreja: Sveštenici, Leviti i Izraelićani. Takođe simbolizuju sećanje na tri mere finog brašna, za koje je Avram rekao Sari da od njih ispeče maca, kada su ih posetila tri anđela (Postanje 18: 6).

Na krpu ili tanjir kojima je pokriven maces stavljamo sledeće:

Zroa: kost kolenice

Kost kolenice simbolizuje posebnu pashalnu žrtvu uoči egzodusa iz Egipta, koja se prinosila u vreme Hrama. Za to se koristi krilo kokoške ili kolenica jagnjeta.

Pripremiti po jedno parče za svaki Seder tanjir. Pošto se pashalna žrtva ne prinosi u odsustvu Hrama, kost kolenice se ne jede i ista se može koristiti obe Seder večeri.

Beica: jaje

Tvrdo kuvano jaje predstavlja pretprazničnu ponudu (hagiga) koja datira iz dana Svetog Hrama. Meso životinje je činilo glavni deo obroka za Pesah.

Skuva se nekoliko jaja, tvrdo kuvanih, jedno jaje se stavlja na tanjir. Čim  večera počne , jaje se ukloni sa tanjira i jede tokom obroka.

Maror: (gorko bilje)

Gorko bilje podseća na gorko ropstvo i izgnanstvo u Egiptu. Koristi se sveže rendani koren rena umotan u zelenu salatu.

Hazeret: zelena salata

Listovi zelene salate nisu gorki; ali stabljika, ostavljena da raste u zemlji, postaje tvrda i gorka.

Tako je bilo i sa porobljavanjem naših predaka u Egiptu.

U početku ih je Faraon vešto zaveo lažnim nenasilnim pristupom, rad se obavljao dobrovoljno ili čak i za platu. Postepeno, prešao je u prisilan i okrutan rad.

Seder redosled: Nakon recitala većeg dela Hagada, dolazi ritualno pranje ruku. Tada se jede maces, a zatim neka vrsta marora (uzeti iz tanjira iz hrpice marora), a zatim sendvič od macesa i marora (ovaj put sa hazeretom).

Zelena salata i gorko bilje se koriste dva puta. Nakon što završimo pripovedanje većeg dela priče o Egzodusu, operemo ruke i pojedemo maces. Zatim jedemo maror (narendan ren umotan u par listova salate), a nakon toga jedemo sendvič (još jedna doza rena i zelene salate, ovog puta između macesa).

Haroset

Haroset simbolizuje cigle i blato od kojeg su Jevreji zidali egipatske gradove dok su bili porobljeni u Egiptu.

Koristi se kao vrsta slatkog, u koji se umoči maror (a zatim otrese).

Haroset priprema: pomešajte 1 sitno narezanu jabuku, 1 sitno narezanu krušku, 1 šolju mlevenih oraha i ½ šoljice crnog vina.

Karpas: povrće

Koristi se peršun, rotkvica ili celer.

Povrće simbolizuje novi život. Karpas (na hebrejskom כרפס), takođe simbolizuje težak rad koji su Jevreji obavljali u Egiptu.

Ako se slova hebrejske reči karpas preurede obrnutim redosledom (ס פרף), dobija se izraz koji se speluje sameh pereh. Pereh znači prisilni rad, a sameh je slovo hebrejskog alfabeta čija numerička vrednost nagoveštava broj Jevreja porobljenih u Egiptu.

Povrće se potapa u slanu vodu i jede se na početku obroka, posle pripovedanja i pranja ruku.

Pripremite dovoljno karpasa za svaku osobu na Sederu.

Slana voda

Slana voda predstavlja gorke suze koje su naši preci prolivali dok su bili porobljeni tolikih godina. Stavlja se u malu posudu pored tanjira za Seder, a u nju se utapaju i karpas (povrće) i jaje.

LEAVE A REPLY