Otvaranje izložbe Putujuća izložba o dobrim ljudima u Dečijem kulturnom centru Beograd

0
238

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u sredu 29. januara u Dečijem kulturnom centru, u saradnji sa Jevrejskom opštinom Beograd i Jevrejskom opštinom Zemun otvorena je Putujuća izložba o dobrim ljudima autora Milana i Nenada Fogela. Izložba je posvećena lјudima koji su svesno izlagali svoje, ali i živote svojih porodica, kako bi spašavali njima često nepoznate lјude jevrejskog porekla.

Članovi Srpsko-jevrejskog pevačkog društva Braća Baruh, otvorili su izložbu izvođenjem himne Srbije i Izraela. Prisutnima se ispred Jevrejske opštine Beograd obratio gospodin Avram Izrael. Gospodin Izrael je podsetio da se u većini škola u Srbiji Holokaust spominje samo u povodu Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, i da je veoma važno da se mladi i deca obrazuju o Holokaustu. On je takođe naglasio da je obaveza i dužnost Jevrejske zajednice da građanima Srbije stalno odaje priznanje zbog njihove hrabrosti iskazane u spašavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata. On je rekao da Srbija treba da se ponosi sa svojih 139 Pravednika među narodima, koji su ovo priznanje dobili od države Izrael. On je takođe dodao da je Srbija jedina evropska država koja je donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta.

Foto: J. Rakita

Gospođa Lidija Seničar iz Dečijeg kultunog centra se zahvalila Jevrejskoj opštini Beograd i Jevrejskoj opštini Zemun na saradnji. Ona je ukazala na potrebu da se deci približi tema Holokausta, ali na njima prijemčiv način, što je moguće kroz priču koju nosi Putujuća izložba o dobrim ljudima. Kroz priču o ljudima koji su hrabro spašavli Jevreje tokom Holakusta a koji se deci mogu približiti kao vitezovi tog doba, deca se mogu obrazovati o Holokaustu i njegovim posledicama.

Nenad Fogel, jedan od autora izložbe govorio je o tome kako se rodila ideja za ovu izložbu, o istraživanjima koja su sprovedena u cilju prikupljanja podataka i svedočenja o Pravednicima među narodima, kao i o značaju izložbe u očuvanju sećanja, kako na strahote Holokausta, tako i na dobre ljude koji su hrabro pomagali Jevrejima, svesno izlažući svoje, ali i živote svojih porodica.

Foto: J. Rakita/JO Zemun
Foto: J. Rakita/JO Zemun

Vladanka Cvetković, članica Jevrejske opštine Beograd predstavila je svoju novu knjigu Broj 50250 posvećenu 75-oj godišnjici oslobađanja logora Aušvic. Knjiga pesama Broj 50250, kako kaže autorka, nastala je na osnovu priča i svedočenja njene majke koja je jedna od malobrojnih koja je preživela logor Aušvic.

Foto: J. Rakita/JO Zemun

Posetioci će moći da pogledaju izložbu u Galeriji Dečijeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8. do 17. februara.

LEAVE A REPLY