Putujuća izložba o dobrim ljudima

0
154

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta Jevrejske opštine Beograd i Zemun postavljaju 29. januara 2020. godine u 18 časova, u Dečjem  kulturnom centru, Takovska broj 8, Beograd „Putujuću izložbu o dobrim ljudima“ autora Milana i Nenada Fogela. Izložba je posvećena ljudima koji su svesno izlagali svoje, ali i živote svojih porodica, kako bi spasavali njima često nepoznate ljude jevrejskog porekla.Tim ljudima se država Izrael odužuje dodeljujući im najveće priznanje: Medalju pravednika među narodima.

U većini škola u Srbiji Holokaust se spominje samo u povodu Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. Negiranje Holokausta, umanjivanje broja žrtava, veličanje kolaboracionista, nameće nama kao etničkoj i verskoj zajednici potrebu da uradimo sve što je u našoj moći da pružimo prave informacije o broju stradalih i ulozi okupatora i njihovih saradnika u istrebljenju Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Obaveza i dužnost Jevrejske zajednice je da građanima Srbije stalno odajemo priznanje zbog njihove hrabrosti iskazane u spasavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Srbija treba da se ponosi sa svojih 139 Pravednika među narodima i da ih uvek i u svakoj prilici spominje, podiže im spomenike, dodeljuje nazive ulica, trgova i institucija. Tako će država Srbiji iskazati da poštuje najhrabrije među svojim građanima – Pravednike među narodima.

LEAVE A REPLY