Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

0
278
Beograd, 27. januara 2020. - Medjunarodni dan secanja na zrtve Holokausta obelezen je drzavnom ceremonijom koju je predvodio izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vucica, ministar za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Zoran Djordjevic. Skupu je prisustvovao i gradonacelnik Beograda Zoran Radojicic. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Juče (27. januar) širom sveta obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

U Beogradu je održana Državna ceremonija koju je predvodio ministar Zoran Đorđević, kao izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića, a koji je podsetio da je na monstruozan način ubijeno šest miliona Jevreja. Komemoracija je održana u 11 časova kod Spomenika žrtvama u Drugom svetskom ratu koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Venac je položio i prusutnima se obratio ministar Zoran Đorđević.

Ispred Jevrejske opštine Beograd, venac su položili potpredsednik Jevrejske opštine Beograd Jakov Alba i gospodin Avram Izrael. Komemoraciji su prisustvovali mnogobrojni članovi Jevrejske opštine Beogad i preživeli Holokausta. Sofija Sonja Demajo Lunginović koja je preživela Holokaust, jedina preživela iz svoje porodice posle Drugog svetskog rata, ispričala je priču o svojoj porodici.

Poštu nastradalima polaganjem venaca i cveća odali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, potpredsednik Skupštine RS Veroljub Arsić, predstavnici Jevrejske opštine Beograd, Jevrejske zajednice, predstavnici Nacionalnog saveta Roma, SUBNOR-a i diplomatski kor.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, predstavnici Jevrejske opštine Beograd istog dana u 13 časova položili su venac na Jevrejskom groblju kod Spomenika žrtvama fašizma. Kadiš za stradale govorio je Stevan Lanji, venac su položili potpredsednica Jevrejske opštine Beograd gospođa Nela Papić i gospodin Avram Izrael, koji se obratio prisutnima. Avram Izrael je naglasio začaj i obavezu negovanja sećanja na na stradanje Jevreja u vihoru Drugog svetskog rata, kada je nestalo osamdeset posto jevrejske populacije u i Srbiji. Podsetio je prisutne na stradanje čitavih jevrejskih porodica. Takođe je ukazao na potrebu da se mlađe generacije edukuju u svrhu očuvanja sećanja na Holokaust, pogotovu u vreme kada antisemitizam u Evropi i Sjedinjenim državama buja. Edukovanje mlađih generacija je važno i u cilju njihovog intezivnijeg uključenja u rad Jevrejske zajednice i nastavka očuvanja jevrejske tradicije i kulture na ovim prostorima, podsetio je Avram Izrael.

LEAVE A REPLY