Osmi dan Hanuke – ekskluzivna zatvorena projekcija filma Romana Polanskog „Optužujem“

0
180

Osmi dan Hanuke – ekskluzivna zatvorena projekcija filma Romana Polanskog „Optužujem“

U čast praznika Hanuka, Praznka čuda ili kako se još naziva Praznik svetlosti, u Dvorani Kulturnog centra Beograd, sinoć (nedelja 29. decembar), ekskluzivno za članove Jevrejske opštine Beograd, prikazan je najnoviji film Romana Polanskog  Optužujem.

Pre projekcije, upriličen je svečani koktel. Na hanukiji je gorelo osam svećica za osam dana Hanuke. Služile su se krofne. Uvaženi član Zajednice, Avram Izrael, čestitao je praznik prisutnima i najavio Srpsko-jevrejsko pevačko društvo, hor Braća Baruh, koji je izveo Maoz Cur. Publika je pevala zajedno sa Horom. Kompozicije Hava nagila i Oćo kandelikas su takođe bile na repertoaru.

Dvorana Kulturnog cetnra Beograd bila je puna do poslednjeg mesta. Osim članova i prijatelja Zajednice, prisustvovale su mnoge zvanice; ambasador Švajcarske u Srbiji Nj.E. Filip Ge sa porodicom, zamenica ambasadora Republike Turske u Srbiji, gospođa Ajša Uzer sa suprugom, direktor Austrijskog kulturnog foruma, gospodin Adrien Feix i drugi.

Prisutne je pozdravio predsednik Jevrejske opštine Beograd, Danilo Medić, koji se zahvalio Dejanu Popovu na inicijativi da se u čast praznika organizuje projekcija filma Optužujem. Dejan Popov je govorio o prazniku.

Film je  premijeru doživeo na 76. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 30. avgusta 2019. godine i osvojio nagradu Velikog žirija. Ovo je prvo predstavljanje najnovijeg dela Romana Polanskog u Srbiji.

Marijan Vajda, režiser i direktor Upravnog odbora Jevrejskog kulturnog centra govorio je o delu Romana Polanskog. On je istakao da je ponosan što je ovo prvo predstavljanje najnovijeg filma Polanskog u Srbiji. Film govori o Drajfus aferi, scenario su napisali Roman Polanski i Robert Haris po istoimenom romanu Roberta Harisa.

Hanuka, praznik koji se još naziva i Festival svetlosti uvek iznova seća na Božije čudo i na pobedu Makabejaca nad ugnjetavačima, uprkos ogromnoj nadmoći neprijatelja. Svetlost posle tame, svetlost na kraju tunela za Alfreda Drajfusa uprkos ogromnoj nadmoći neprijatelja.

LEAVE A REPLY