Josef Žamboki „Život i muzika će pobediti- Kako sam ispunio zavet Pala Žambokija“

0
1088

Sinoć (četvrtak 10. oktobar) u Jevrejskom kulturnom centru, u Jevrejskoj 16, održana  je promocija knjige Josefa Žambokija: Život i muzika će pobediti- Kako sam ispunio zavet Pala Žambokija.

Promociji su prisustvoli mnogobrojni prijatelji i saradnici Josefa Žambokija; potpredsednik Pokrajinske Vlade Mihalj Njilaš, Državni sekretar u ministarstvu građevinarstva Pokrajinske Vlade Imret Kern, najpriznatiji umetnici kao što je Jelena Vlahović, mecosopran beogradske opere, predstavnici institucija kulture i mnogi drugi.

Promocija je otvorena nastupom Srpsko-jevrejskog pevačkog društva hora Braća Baruh, na čelu sa dirigentom Stefanom Zekićem.

Prisutnima se obratio Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd i  pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u napadu na sinagogu u Haleu u Nemačkoj, koji se desio prethodnog dana na Jom Kipur.

Danilo Medić je istakao značaj dela i rada gospodina Žambokija i zahvalio mu se za sve što je učinio za unapređenje položaja Jevrejske zajednice u Beogradu.

O knjizi su govorili: Milan Koljanin, istoričar, viši stručni saradnik, koji je istakao dugogodišnju saradnju sa Josefom Žambokijem  u istraživanju na temu Holokausta. Dr Koljanin je govorio o samoj knjizi i o životu i radu Josefa Žambokija ili Joške, kako ga od milja prijatelji oslovljavaju.

Prof. Milan Ristović je govorio takođe o radu i delu gospodina Žambokija i njegovom zalaganju u uspostavljanju saradnje sa naučnim institucijama u Izraelu.

Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun, istako je doprinos i podršku gospodina Žambokija  projektima Jevrejske opštine Zemun: Pravednici u Srbiji, Izložba o Holokaustu i mnogi drugi koji ne bi zaživeli bez njegove pomoći.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Nj.E. Alona Fišer Kam, koja zbog prethodno dogovorenih obaveza nije mogla da prisustvuje promociji knjige, zamolila je da se prisutnima pročita pismo podrške koje je uptila Josefu Žambokiju. Nj.E. gospođa Fišer Kam, upitla je tople reči podrške i hvale za sav doprinos gospodina Žambokija na uspostavljanju  dobre saradnje Srbije i Izraela kako na polju kulture i umetnosti tako i na polju ekonomske saradnje.

Potom se obratio Josef Žamboki.  On je pozvao predsednika Jevrejske opštine Beograd, Danila Medića i uručio mu poklon, fotografiju sa direktorom Jad Vašema, prilikom posete Danila Medića Jad Vašemu u Jerusalimu. Josef Žamboki je istakao značaj i čast kojom je tom prilikom ukazana  Jevrejskoj zajednici Beograda i predsedniku Mediću.

Dirljivo a istovremeno sa puno lepih emocija, Joška je govorio o  svom životnom putu od dečaka sa Dorćola iz porodice Ben Avram koja je živela u Jevrejskoj ulici 13. On otuda naglašavu i simboliku promocije svoje autobiografske knjige u zgradi Jevrejskog kulturnog centra u Jevrejskoj 16, koje je još pre rata pripadala sefardskom društvu Oneg Šabat, i do 1941. između ostalog bila i mesto okupljanja dorćolskih Jevreja, mesto druženja i zajedničkog čitanja knjiga. Tu je i Josef , dolazio skoro svaki dan posle škole.

Josefov otac Šaul i brat Hajim odvedeni su u Topovske šupe, odakle se nisu vratili, a majka Ester i njena majka odvedene su u logor na starom Sajmištu. Josef i njegova sestra Ruža preživeli su Holokaust zahvaljujući Palu Žambokiju. Posle rata Josef je u znak zahvalnosti prema Palu Žambokiju prihvatio prezime svoga spasioca.

Josef je govorio o početku svog rada i života u Izraelu gde se nastanio 1969. godine i o teškim počecima uspostavljanja ekonomskih i diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Josef je za ovu priliku poželeo da još jednom, uz pratnju pijaniste Bodina Starčevića, inače jednog o mladih talentovanih muzičara kojima je pomogao u njihovom školovanju, na usnoj harmonici, posle skoro osamdeset godina i gotovo na istom mestu odsvira Una paloma.

Publika je je gromkim aplauzom pozdravila Joškino izvođenje.

Josef Žamboki je potom potpisivao knjige i pozvao prisutne da nastave druženje uz koktel.

LEAVE A REPLY