Promocija knjige Josefa Žambokija „Život i muzika će pobediti“- Kako sam ispunio zavet Pala Žambokija

0
431

U četvrtak 10. oktobra sa početkom u 18 časova u jevrejskom kulturnom centru, Jevrejska 16, održaće se promocija knjige Život i muzika će pobediti – Kako sam ispunio zavet Pala Žambokija, autora Josefa Žambokija.

O knjizi će govoriti: dr Milan Koljanin, istoričar, viši naučni saradnik, prof dr Milan Ristović, istoričar, Nenad Fogel, predsednik JOZ  i Josef Žamboki, autor knjige.

U umetničkom delu učestvujue hor Jevrejske opštine Beograd Srpsko –jevrejsko pevačko društvo Braća Baruh, Bodin Starčević, pijanista i Denis Nikčić, džez gitara.

Josef Žamboki rođen je  1932. u porodici Ben Avram na Dorćolu. Čitava porodica osim sestre Roze i Josefa, stradala je u Holokaustu. Njih dvoje spasio je Pal Žamboki a po završetku rata Josef je u znak zahvalnosti uzeo prezime svoga spasioca- Žamboki.

Josef Žamboki je celog svog života podržavao mlade umetnike. On je veliki donator u oblasti kulture, posebno operske umetnosti kako u Izraelu tako i u Srbiji. Osnovao je Operski masterklas u Jerusalimu koji nosi njegovo ime.Svojim radom i poznanstvima doprineo je obnavljanju diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

LEAVE A REPLY