Konferencija za medije Saveza jevrejskih opština Srbije

0
695

U utorak 3. septembra, održana je konferencija za novinare Saveza jevrejskih opština Srbije. Tema konferencije je bila o aktuelnim dešavanjima u jevrejskoj zajednici u Srbiji, u svetlu dobijenog sudskog rešenja kojim se nalaže napuštanje objekta u Kralja Petra 71a licima koji su u noći 27. i 28. februara nasilno i protivzakonito, upadom, zaposeli prostorije JOB na čelu sa smenjenim predsednikom SJOS Robertom Sabadošem i Isakom Asielom. Učesnici su se osvrnuli i na neprimereno istupanje direktora centra ”Simon Vizental” gospodina Efraima Zurofa koje je izneo na konferenciji za novinare, održane par dana ranije, 29. avgusta 2019. godine u Press Centru u Beogradu.

Konferenciju Saveza jevrejskih opština vodio je gospodin Avram Izrael, član Izvršnog odbora Saveza jevrejskih opština Srbije.

Učesnici konferencije su bili:

  • Igor Ginzberg, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije
  • Nenad Fogel, zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije i predsednik Jevrejske opštine Zemun
  • Avram Izrael, član Izvršnog odbora Saveza jevrejskih opština Srbije
  • Aleksandar Nećak, bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije
  • Dobrica Prlinčević, predsednik Jevrejske opštine Priština

Nizom optužbi izrečenih bez ijednog dokaza, u maniru Asiela i smenjenog predsednika Roberta Sabadoša protiv svih koje ne smatraju svojim delom frakcije, gospodin Zurof je dozvolio sebi da između ostalog izgovori i da „jevrejsku zajednicu ugrožavaju upadice, među kojima su neki koji nisu Jevreji, nemaju veze sa jevrejskim narodom i nemaju prava da budu u zajednici“.

Na ovu temu predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Igor Ginzberg i njegov zamenik, ujedno i predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel izjavili su:  „Ono što nas zabrinjava, nas koji smo 1. jula 2018. godine legalno smenili Roberta Sabadoša sa funkcije predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, je neprimereno mešanje g. Efraima Zurofa u unutrašnje stvari naše zajednice“. Takođe, podsetili su da „funkcija gospodina Zurofa kao direktora Centra podrazumeva borbu za privođenje pravdi preostale ratne zločinace. Izgleda da, u nedostatku, pravih zločinaca, g. Zurof pokušava od nas, koji smo smenili Roberta Sabadoša zbog brojnih nepoštovanja Zakona o otklanjanju posledica Holokausta, predstavi srpskoj javnosti kao kriminalce kojima je jedino stalo do novca i moći, tvrdeći da neki od nas nisu ni Jevreji, te da nemamo veze sa jevrejskim narodom i da sledstveno tome nemamo prava da budemo u zajednici.

Izjava gospodina Zurofa „da su Robert Sabadoš i Isak Asiel zajednicu podigli iz pepela“ jasno ukazuje na koji način i kome sve Robert Sabadoš plaća ovakve i slične usluge, a sve iz budžeta koji Republika Srbija daje za sve jevrejske opštine u Srbiji. Da li je g. Zurofu poznato da Robert Sabadoš samostalno upravlja sa tim sredstvima i da već više od godinu dana ista odbija da dostavlja jevrejskim opštinama Beograd, Kikinda, Zemun i Priština?

Gospodin Aleksandar Nećak je ovom prilikom izjavio da je veoma cenio gospodina Zurofa i da mu je pre svega verovao. Takođe, istakao je da je posle konferencije za štampu, u kojoj je učetvovao gospodin Zurof, veoma razočaran, pre svega, u samog sebe jer se prevario što je verovao u čoveka koji ima takav ugled u svetu“.

„Nisam prepoznao stavove gospodina Zurofa, kog znam 12,13 godina, i postavio sam sebi pitanje Koji su pravi razlozi posete gospodina Zurofa Beogradu? Ako je to pitanje Starog sajmišta onda je njegov stav na toj konferenciji bio neiskren što dokazuju njegove dijametralno, suprotne izjave po tom pitanju date septembra 2018. i avgusta 2019. godine, one nedvosmisleno ukazuju na nelogičnost stavova. Njegov dolazak u Beograd i njegovo postupanje pokazuju da je došao potpuno dezinformisan ili zlonamerno informisan. On nije došao da pomogne jevrejskoj zajednici, jer nije nijednog trenutka pokazao želju ili nameru da sedne sa obe strane i da se upozna sa činjenicama i da vidi validnu dokumentaciju da bi mogao o tome da govori. NE, on je o tome vrlo pogrešno instruiran i sa tim instrukcijama je izašao u srpsku javnost da ispriča nebuloze. Na kraju pitamo g. Zurofa da li je uloga „Simon Vizental“ Centra da izražava zabrinutost za stanja u jevrejskim zajednicama širom sveta ili je to njegov lični stav? G. Efraim Zurof je zbog dva tri mangupa i ličnih intersa izgubio ugled koji je gradio godinama, posvećeno se boreći da pravda stigne ratne zločince“.

Gospodin Avram Izrael je upoznao javnost sa sudskim rešenjem kojim se nalaže licima koja su zaposela nasilno objekat u Kralja Petra 71a da ga napuste. Kako je Jevrejska opština Beograd juče izvestila “čeka se da se rešenje uruči zakonskom zastupniku tuženih, advokatu Đakoviću koji je već duže, navodno, na odmoru” pa ne može da mu se uruči rešenje, ali koji se vrlo aktivno i neuspešno uključio u pokušaj otkazivanja jučerašnje konferencije, sa sve pretnjom krivičnim prijavama službenicima Medija centra.

Predsednik Jevrejske opštine Priština gospodin Dobrica Prlinčević je podsetio javnost i na neuspeli pokušaj destabilizacije Zajednice kada su Isak Asiel i smenjeni predsednik Robert Sabadoš, pokušali da odstrane Jevrejsku opštinu Priština iz zajednice Srbije. Naveo je da se 90% članova Jevrejske opštine Priština posle rata preselio u Izrael, tako da je zajednica u Prištini ostala relativno mala. Opština je koegzistirala sve do početka 2019. godine kada ju je smenjeni predsednik Sabadoš sa Asielom skinuo sa sajta praveći se da Jevrejska opština Priština više ne postoji. Navodi zatim, ”razlog tome je što sam ja kao predsednik Jevrejske opštine Priština pristao, posle razgovora sa svojim članovima, da jednostavno pokušamo da smenimo gospodina Sabadoša jer on nije ništa učinio da opština Priština dobije sredstva po novom Zakonu o otklanjanju  posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, koji je donela Republika Srbija.

Istog dana je održan i sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa delegacijom Svetskog jevrejskog kongresa, u sastavu: vršilac dužnosti generalnog direktora gospodin Maram Štern i gospodin Ernest Hercog. Sastanku su prisustvovali ambasadori Izraela, Nj.E Alona Fišer Kam i Sjedinjenih Američkih Država Nj. E Kajl Skot. Istakli su veliki značaj donošenja Zakona o restituciji u Srbiji.

Prilog o konferenciji možete pogledati na sajtovima medija:

Prva TV povodom konferencije Saveza jevrejskih opština 03.09.2019.

Sud doneo meru zbog napada na Jeverjsku zajednicu

Deo jevrejske zajednice osudilo izjave Zurofa; presuda za iseljenje iz prostorija op�tine VIDEO

Deo jevrejske zajednice Srbije osudio izjave Zurofa kao mešanje u unutrašnje stvari

PINK povodom Konferencije Saveza jevrejskih opština 03.09.2019.

SAVEZ JEVREJSKIH OPŠTINA OSUDIO ISTUP ZUROFA: Ne treba da deli Jevreje, nego da nas miri

RTS Razdor u jevrejskoj zajednici

RTS povodom konferencije Saveza jevrejskih opština 03.09.2019.

Celu konferenciju možete pogledati na:

Celu konferenciju Saveza jevrejskih opština možete pogledati na sledećem linku:

Konferencija Saveza jevrejskih opština 03.09.2019.

U nastavku vam prosleđujemo linkove u medijima sa sastanka prdsednika Vučića sa delegacijom Svetskog jevrejskog kongresa i ambasadorima Izraela i USA

Vučić sa predstavnicima Svetskog jevrejskog kongresa

Vučić: Važno izgraditi Memorijalni centar na Starom sajmištu

LEAVE A REPLY