Lag BaOmer- nedelja 26 maj- Ada Safari

0
889

Lag Baomer je 33. dan brojanja Omera. Na hebrejskom skraćenica „lag“ je sastavljena od slova čija je brojčana vrednost 33, ל“ג  33 ל=30 ג=3 . Lag Baomer pada na 18. dan meseca ijara.

Prema starom verovanju, na ovaj dan je prestao pomor rabi Akivinih učenika pa tako na taj dan prestaje zabrana radosnih svetkovina.

Ovaj praznik je deo tradicije jevrejskog misticizma (Lag BaOmer obeležava godišnjicu smrti rabina Šimona bar Johaja, rabina koji je, prema tradiciji, na dan svoje smrti otkrio suštinu kabale, jevrejske misticističke tradicije), a takođe se povezuje sa narodnim običajima kao što su paljenje velikih vatri oko kojih se priređuju druženja, zabave i slično.

U jevrejskm zajednicama uobičajeno je da se toga dana izlazi u prirodu, priređuje paljenje vatre a deca i omladina izvode igre koje prikazuju borbu Bar Kohvinih ustanika protiv Rimljana.

Na Lag BaOmer žalovanje, koje je prisutno tokom svih ostalih dana u sedmonedeljnom ciklusu brojanja omera privremeno prestaje, te je stoga taj dan tradicionalno praćen muzikom, veseljem, a na ovaj dan se često zakazuju i svadbe i druge proslave.

 

 

LEAVE A REPLY