Otvoreno pismo predsedniku Pokreta slobodnih građana – Sergeju Trifunoviću

0
7596

 

Pokret slobodnih građana

Sergej Trifunović, predsednik

Poštovani gospodine Trifunoviću,

Obraćamo Vam se u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji smo preostali potomci. Obraćamo Vam se u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda. Obraćamo se i želimo da Vam pomognemo da možda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vašu izjavu „I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar“.

Gospodine Trifunoviću, logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone). Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je „Srbija Judenfrei“. Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici.

Njihov šef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović je bio politički intimus Hajnriha Himlera. Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno – Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri Nacista, oni su bili Nacisti po svim parametrima (Jovanović je redovno prisustvovao Ninberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija). Možda niste znali: Čovek koji je osmislio NDH je bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije – SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske države.

Opasan presedan je „normalizacija“ nacista i njihovih saradnika. Još opasnija je uravnilovka koju pokušavate, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije „Judenfrei“ državom.

Jevrejska opštini Beograd ima oko 3000 članova, to su ljudi raznih političkih preferenci i nalaze se i na levoj i na desnoj strani političkog spektra. Ali, oko jedne stvari nema diskusije: svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek. „Normalizacija“ Dimitrija Ljotića dovodi do relativizacije zločina kvislinga a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Nemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu… Solidarišemo se i sa građanima Kragujevca, potomcima onih koji su stradali u kragujevačkom masakru, streljanju osnovaca koje je bilo potpomognuto od strane članova ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa. Solidarišemo se sa velikim brojem Roma koji su ubijeni u logorima na teritoriji Beograda, ali i sa logorašima, srpskim antifašistima, pravim rodoljubima koji su se borili za oslobođenje države i na kraju u tom ratu izvojevali i veliku pobedu.

Da li mislite da treba da bude „nebitno“ da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l to isto kao da ste videli portet Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li Vas se tiče?

Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žrtva, heroj ili zločinac.

Tužilac Gideon Hausner je u svom prvom obraćanju sudijama države Izrael na suđenju Adolfu Ajhmanu rekao da ne stoji sam, već  da je sa njim šest miliona onih koji nemaju glasa i koji ne mogu da kažu „Optužujem“. Njihov je pepeo razasut po brdima oko Aušvica, šumama Poljske…, nastavio je Hausner ovu čuvenu uvodnu reč.

Mi govorimo u ime Jevreja Beograda čije su kosti na Sajmištu i dušegupkama. Tamo su ih poslali nacisti ali i Nedić, Ljotić ali i njihove bliske vojne i policijske jedinice.

Želimo najbolje zemlji u kojoj živimo kao nacionalna i verska manjina, ali ponavljamo: ako Srbija ne zna odakle dolazi, ako ne ceni svoju antifašističku prošlost, svoje borce i heroje onda Srbija neće imati gde da ide tim putevima koje pominjete u svojoj izjavi.

LEAVE A REPLY