Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

0
683

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je u Beogradu, a centralnu državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

„Odgovornost prema žrtvama pred kojim se danas klanjamo obavezuje sve nas da taj sraman period istorije Evrope ne posmatramo kao dosadno štivo iz udžbenika, već da uvek iznova promišljamo o pojavama i propustima u evropskoj civilizaciji koji su mu prethodili i omogućili mračne okolnosti pod kojima je taj monstruozni zločin sproveden u delo“, rekao je Đorđević, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

„Upravo zbog nepojmljivo velikog obima zločina počinjenog nad Jevrejima u Holokaustu i nad Srbima u genocidu u NDH, mi smo danas u obavezi da razumemo sve činioce koji su ih uzrokovali, i tako otklonimo i najmanju mogućnost da se nešto slično na tlu Evrope ponovi u budućnosti“, naveo je Đorđević.

Đorđević je dodao da Vlada Srbije ni u budućnosti neće odstupati od „jasnog pravca delovanja koje je precizno odredio predsednik Vučić“, a koji podrazumeva miroljubivu politiku, politiku stabilnosti, politiku ekonomskog razvitka i politiku kompromisa kada je reč o otvorenim pitanjima između Srbije i njenih suseda.

„A sastavni deo te evropske budućnosti biće i zajedničko iskazivanje dužnog pijeteta prema svim nevinim žrtvama zločinačke fašističke i nacističke ideologije“, rekao je Đorđević.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i građani Beograda koji su preživeli Holokaust.

Predstavnici Jevrejske opštine Beograd predsednik Danilo Medić  i potpredsednik Jakov Alba položili su venac u znak sećanja na žrtve Holokausta. Takođe, položili su venac i na mesto memorijalnog kompleksa Topovske šupe u Beogradu. Svečana komemoracija Jevrejske opštine Beograd održana je i u Muzeju jugoslovenske Kinoteke gde se predsednik Jevrejske opštine Beograd, Danilo Medić obratio prisutnima. Uz minut ćutanja za odavanje počasti stradalim žrtvama, prikazivane su slike kampanje Jevrejskog svetskog kongresa pod nazivom We remember, koje su se tokom 24 sata, pa i u tom trenutku, prikazivale i u memorijalnom zdanju koncentracionog logora Aušvic.

 

LEAVE A REPLY