Godišnji koncert Srpsko-jevrejskog pevačkog društva „Braća Baruh”

0
743

Srpsko-jevrejsko pevačko društvo „Braća Baruh” priredilo je godišnji koncert u Jevrejskom kulturnom centru na Dorćolu. Nastupili su stari i novi članovi hora kojim je dirigovao Stefan Zekić. Na bogatom repertoaru bile su, između ostalih, sefardska pesma „Durme, durme”, pa afrička „Babetandaza”, arija Silve iz mjuzikla „Čardaš” u izvođenju soprana Aleksandre Petrović, a predstavio se i pijanista Danilo Tomić.

U okviru ceremonije godišnjeg koncerta, Jevrejska opština Beograd, svečano je uručila zahvalnicu G. Silviju Abinunu za 50 godina učešča i izuzetnog doprinesa uspehu i radu Hora „Braća Baruh“.

Hor „Braća Baruh” osnovan je 1879. godine kao Srpsko-jevrejsko pevačko društvo”. U sadašnji naziv ime je promenio 1952. godine u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh, stradale u pogromima na početku Drugog svetskog rata.

Neki istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu.

Tokom svog dugogodišnjeg rada, hor je priredio veliki broj koncerata u zemlji i širom sveta i ovenčan je prestižnim nagradama. Za uspehe ostvarene poslednjih godina zaslužni su dirigent Stefan Zekić i predsednica hora Branka Cvejić Mezei.

Izvor: Politika Online

LEAVE A REPLY