Jevrejska opština Beograd reagovala na tekst o Ljotiću

0
3296

Jevrejska opština Beograd reagovala je na tekst “Dugo putovanje Henrika Lautnera” koji je objavljen u „Politikinom zabavniku“.

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019, „Politikin zabavnik“ pod naslovom „Ko su bili ljotićevci“ piše da se Dimitrije Ljotić „brinuo o redu u Srbiji“, da je imao „jedinice visokog morala“, da je „osuđivao pogrome Jevreja“, da je dobar deo srpskih masona „spasao iz logora“

Tekstu o nacisti Dimitriju Ljotiću  prethodno su najoštrije osudile NUNS i NDNV, navodeći da je “sramno afirmativno pisanje ‘Politikinog zabavnika'“.

Saopštenje Jevrejske opštine Beograd prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine Grasi,

Zbunjeni smo i konsternirani tekstom “Dugo putovanje Henrika Lautnera” autora Nemanje Baćkovića, pogotovo anfrileom “Ko su bili Ljotićevci?” u kome novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca. Dimitrije Ljotić i njegov pokret ZBOR se nisu tek tako i slučajno (kako autor implicira) izjednačavali sa nacistima i fašistima. Dimitrije Ljotić JE BIO lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta.

Ideologija ovog korpusa je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora. Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941. Dan nakon ovog masakra u organizaciji ZBOR otvorena je najveća antisemitska izložba u Beogradu tzv. “Antimasonska izložba” koja je bila usmerena ka “razotkrivanju judeokomunističke zavere” a u proljotićevskim novinama su se pojavile reči “Srbi ne bi trebalo da čekaju Nemce da počnu istrebljenje Jevreja”.

Ne verujemo da autor teksta ne zna da je upravo pojavom Ljotićevog „Zbora“, antisemitizam javno deklarisan kao otvorena rasistička programska politika. Nacisti su finansirali Zbor Dimitrija Ljotića na sličan način kako su finansirali i Antu Pavelića. Čak je i sam Gering je smatrao da je ZBOR idealan partner za nacističku partiju. Podmladak Zbora, Beli orlovi, već su 1940. ispred Beogradskog univerziteta salutirali Hitleru i Musoliniju i uzvikivali “dole sa Jevrejima!”

Mnogi od čelnika Zbora su imali izraženo antisemitske stavove, npr. generalni sekretar Milorad Mojić koji je preveo Protokole sionskih mudraca na srpski jezik, koji je pisao kako se „jevrejstvo mora brzo i energično likvidirati, jer u protivnom slučaju neminovna je propast hrišćanske civilizacije i hrišćanskog sveta”. Takvi ljudi su bili najbliži saradnici čoveka o čijem ste životu objavili ušećerenu verziju a pogibiju njegovih kvislinških vojnika romantizovali na kraju samog teksta “Dugo putovanje Henrika Lautnera”.

Milan Nedić i Dimitrije Ljotić su bili rođaci a Nedića je na mesto predsednika kvislinške vlade predložio upravo Ljotić. Jedna od propagandih alata Nedićeve pro-nacistčke vlade bio je i nedeljnik Naša borba eksplicitno ljotićevske orijentacije.. Aktivnost ovog lista svodila se prvenstveno na antisemitizam , veličanje Hitlerovih pobeda, uz propagiranje fašističke literature, pre svega, tekstova i knjiga Dimitrija Ljotića.

Gospodine Grasi, Dimitrije Ljotić je bio antisemita i fašista a njegove ideje su odjeknule slično kao one koje je imao Gebels. Ni jedan ni drugi nisu bili ubice, ali su bili ubice za pisaćim stolom, ideolozi najgore mašine smrti u istoriji civilizacije. Apologetskim tekstom koji je objavio vaš nedeljnik vređate ne samo Jevreje u Srbiji već sve građanke i građane ove zemlje čiji su preci dali svoje živote u borbi za oslobođenje, u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika.

I zato tražimo ispravku i izvinjenje. Tražimo da ne kontaminirate nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima. Tražimo u ime 16.000 vaših jevrejskih sugrađana koji zbog Ljotića i njemu sličnih više ne mogu da traže pravdu za sebe. Tražimo to u predvečerje dana sećanja na Holokaust, kao potomci koji se sećaju, kao Jevreji koji žive u Srbiji i vole Srbiju”, navodi se u saopštenju Jevrejske opštine Beograd.

Izvor: B92

LEAVE A REPLY