Američki san – Marijan David Vajda

0
441

 

U susret jevrejskom filmskom festivalu koji će se održati u Muzeju jugoslovenske kinoteke od 23. do 27. januara 2019. godine,  odabrali smo tekst „Američki san“, reditelja i selektora festivala Marijana Davida Vajde, koji je objavijen u časopisu Muzeja kinoteke.

CEO ČLANAK MOŽETE PROČITATI I PREUZETI OVDE

Odabrani odlomak članka Američki san- Marijan David Vajda

…“Tražeci filmove za Jevrejski Filmski Festival Beograd  kroz moju filmsku biblioteku, naišao sam na jednu meni dragu knjigu: ”An Empire of Their Own – How the Jews invented Hollywood”  by Neal Gabler.

S obzirom na to da danas Jevreji čine samo dva procenta ukupnog američkog stanovnistva, sa tendencijom da se taj procenat i dalje smanjuje, postavlja se pitanje zašto su Jevreji tako istaknuti u Hollywoodu? Zašto su tako uspešni? Da li je jevrejska kultura povezana sa filmom? Da li postoji tradicija jevrejskog pripovedanja koja daje Jevrejima vodeću ulogu u filmskoj industriji?…

CEO ČLANAK MOŽETE PROČITATI I PREUZETI OVDE 

…Želja za prihvatanjem se takođe odrazila na filmove…Gabler tvrdi da je želja da ostave svoju prošlost i postanu prepoznatljiv deo američkog društva, dovela jevrejske producente do toga da idealizuju novu domovinu u svojim filmovima. Upravo zbog toga što nisu pripadali elitnom društvu, stvorili su svoj san o Americi.“

 Marijan David Vajda, ...iz biografije..

Marijan David Vajda, režiser, umetnički poliglota, rođen je 28. septembra 1950. godine u Beogradu.

Marijan D. Vajda studirao je režiju na filmskoj akademiji u Beču, kao i književnost i filozofiju na Univerzitetu Sorbona u Parizu.  Od 1976. godine radio je kao asistent producenta (Nils Nilson) u Kirchgroup Munchen a od 1976. do 1988. godine kao asistent režije za preko 40 međunarodnih produkcija, gde je ostvario je umetničku saradnju sa imenima kao što su: J.L. Bunuel, M. Chomsky, V. Glowna, J. Goldschmidt, A. Joffé, E. Molinaro, N. Roeg, F. Shafner, H. Dietl, L. Heynemann, J. Schaff, R. Young, Raoul Ruiz, James Mangold. Od 1988. radi kao samostalni režiser na mnogobrojnim filmovima , televizijskim filmovima i serijama. Vajda je dobitnik nagrade za najbolji film „Die Knickerbocker-Bande“ 1996. godine, na filmskom festivau mladih u Antverpenu. Od 2007 do 2011. godine bio je producent igranih filmova  – Preview prod.Munich (Les Temps des Silences) co-prod.with Flach film Paris. Predavao režiju na filmskoj akademiji u Berlinu i Minhenu.

Svoje profesionalno ostvrenje smešta u neograničen prostor filmskog, i televizijskog stvaralaštva, režije i produkcije.

______________________

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY