Godišnji koncert Srpsko-jevrejskog pevačkog društva „Braća Baruh“

0
267

 

Godišnji koncert Srpsko-jevrejskog pevačkog društva Braća Baruh održaće se u petak 21. januara 2019. godine sa počekom u 20 časova,  u Jevrejskom kulturnom centru Beograd, Jevrejska 16.

______________________________________

Hor „Braća Baruh“ iz Beograda osnovan je 1879. godine kao „Srpsko-jevrejsko pevačko društvo“. Neki istraživači tvrde da se radi o najstarijem jevrejskom horu na svetu. Tokom svog dugogodišnjeg rada Hor je priredio veliki broj koncerata u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije i zemalja širom sveta od Evrope do Azije. 

Hor „Braća baruh“ redovan je učesnik svih najvažnijih festivala ozbiljne muzike (BEMUS, BELEF, Mokranjčevi dani u Negotinu, JHS u Nišu i dr.) odkle redovno donosi niz nagrada i priznanja za svoj rad. Na ogromnom repertoaru hora se redovno nalaze najpoznatija dela muzike literature svetskih autora, srpskih stvaralaca i jevrejskih kompozitora, kroz sve epohe i stilove. 

 

Stefan Zekić, dirigent, rođen je 1983. godine u Beogradu. diplomirao je na odseku za dirigovanje a potom na odseku za solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. trnutno je na doktorskim studijama na odseku za dirigovanje FMU. Diriguje od svoje sedamnaeste godine, a od 2006 godine postavljen je na mesto šefa dirigenta mešovitog renomiranog Hora „Braća Baruh“. Od 2009. godine angažovan od strane narodnog pozorišta u Beogradu gde učestvuje u pripremanju operskih premijera.

Stefan je dobitnik priznanja i nagrada sa najprestižnijih međunarodnih festivala horske muzike. Ostvario je više stotina koncerata i nastupa širom zemlje. Zapažene koncerte ostvario je i sa Madrigalskim horom FMU Beograd, i osnivač je i umetnički rukovodilac ansambla za ranu muziku „Canticum Novum“ i dirigent Hora „Beaća Baruh“. 

 

 

 

LEAVE A REPLY