„Politikina” nagrada Gabrielu Glidu

0
372
Iz­lo­žba Ga­bri­e­la Gli­da u am­bi­jen­tu Ga­le­ri­je sa­vre­me­ne li­kov­ne umet­no­sti u Ni­šu

 

„Politikina” nagrada za najbolju izložbu u 2018. godini pripala je vajaru Gabrielu Glidu za izložbu „Viđeno i neviđeno” (Seen and Not Seen), održanu tokom oktobra i novembra prošle godine u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, u prostorijama Oficirskog doma. Izložbu je činio izbor skulptura i grafika iz najnovijeg opusa ovoga autora.

O nagradi je većinom glasova odlučio žiri u sastavu: istoričari umetnosti Saša Janjić (predsednik), Ljiljana Ćinkul, Gordana Dobrić, Una Popović i Marija Đorđević, urednica „Kulturnog dodatka” lista „Politika”.

Gabriel Glid izdvojio se u veoma jakoj ovogodišnjoj konkurenciji za najbolju izložbu u protekloj godini.

Istovremeno, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu po drugi put je mesto gde je organizovana izložba naših laureata. Tačnije, izložba Čedomira Vasića, koja je u ovoj galeriji održana 2013. godine, takođe je ponela „Politikinu” nagradu.

Svečano uručenje priznanja je 25. januara, na Dan „Politike”.

Gabriel Glid (1966) je predstavnik generacije umetnika koja je stupila na umetničku scenu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Reč je o generaciji koja je začela novu skulpturu kao otklon od tradicionalne. Njegov vajarski opus počiva na minimalističkom pristupu. Ovaj umetnik koristi i kombinuje tradicionalne materijale poput drveta ili kamena, kao i nove – sunđer, gumu, silikon. Glidove skulpture podrazumevaju osnovne geometrijske oblike – kocku, valjak, kvadrat – daljom razradom umetnik ih dovodi do novih nivoa značenja i tumačenja. U tematskom pogledu Glidovo inspirativno polazište su različiti fenomeni individualne i društvene stvarnosti kao što su pitanja identiteta, potrošačkog društva, geopolitičkih odnosa.

 

Na vest o nagradi

Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dobitnik ’Politikine’ nagrade, koja važi za najveće priznanje iz oblasti vizuelnih umetnosti u Republici Srbiji. Iako umetnost ne tretiram kao takmičenje, svakako da priznanja i nagrade prijaju istrajnosti i upornosti svih nas koji se bavimo ovim poslom i životom, u sredini gde je rad u kulturi sve manje bitan”, rekao je za naš list Gabriel Glid.

Još od samih početaka, umetnički opus Gabriela Glida, kao predstavnika nove beogradske skulpture, duboko zadire u primenu novih materijala i tehnologija u domenu skulpture, njeno redefinisanje i prevođenje u savremeni jezik koji komunicira sa novom realnošću. Jedna od glavnih karakteristika njegovog rada je i konstantno preispitivanje različitih modela reprezentacije, kao i kritički diskurs naspram vizuelne stvarnosti i sveta u kome živimo. Izložba ’Seen and Not Seen’ u Galeriji savremene umetnosti u Nišu objedinila je i zaokružila njegovo bavljenje i promišljanje skulpture, koja počiva na minimalističkom pristupu i minucioznoj realizaciji, kao i primeni različitih tradicionalnih (kamen, drvo) i novih (silikon, guma, sunđer) materijala”, piše u obrazloženju žirija „Politikine” nagrade.

Uz skulpture, Gabriel Glid je na niškoj izložbi predstavio grafike, izvedene u tehnikama sitoštampe i printa, iz ciklusa „Ćilimi”, koje počivaju na multiplikaciji i „preradi” poznatih motiva narodne radinosti.

Plastičnoj interpretaciji ovih tema autor pristupa sa puno lične, kontemplativne slobode svesno izbegavajući direktni govor, zadržavajući se na nivou aluzivnosti sa diskretnom dozom humora i ironije. Samim naslovom umetnik daje posmatraču određeni fleksibilni okvir za moguća tumačenja. Likovni jezik Gabriela Glida počiva na dobro poznatim elementima skulptorskog jezika koji nisu upotrebljeni bučno i provokativno već su pretvoreni u sofisticiran, biranim terminima koncipiran vizuelni govor”, zapisala je u katalogu niške izložbe umetnička direktorka Milica Todorović.

Gabriel Glid je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovao je 20 samostalnih izložbi i izlagao na više od sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je profesor vajarstva na Lasal Umetničkom koledžu u Singapuru (2004–2005). Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu zaposlen je od 2009. godine, sada u zvanju vanrednog profesora na predmetu Vajanje i crtanje. Dobitnik je pet nagrada, među kojima je i najveće strukovno priznanje „Zlatno dleto” Ulusa.

Autor: Marija Đorđević nedelja, 13.01.2019. godine

http://www.politika.rs/sr/clanak/420226/Kultura/Politikina-nagrada-Gabrielu-Glidu

LEAVE A REPLY