Jevrejski Filmski Festival Beograd (JFFBG) – Jevrejski Kulturni Centar i Jugoslovenska Kinoteka

0
563

Jevrejski Kulturni Centar i Jugoslovenska Kinoteka od 23-27 januara 2019. godine organizuju Jevrejski Filmski Festival Beograd (JFFBG) koji će se održati u sali Muzeja  Jugoslovenske Kinoteke, Kosovska 11.

Jevrejski kulturni centar (JKC) osnovan je početkom 2018.  u prostoru zgrade u Jevrejskoj ulici 16, čiji je vlasnik osnivač Centra, Jevrejska opština Beograd.

JKC je osnovan kao ustanova kulture sa delatnošću koja obuhvata film – od produkcije do projekcija i festivala, pozorište, književnost, likovnu umetnost, muziku, arhitekturu, fotografiju, prevodilaštvo, publicistiku… kulturu u najširem smislu te reči, koja se bavi Jevrejstvom i Jevrejima-autorima.

Želja osnivača je da uspostavi/obnovi svojevrstan dom jevrejske zajednice u kom će njeni članovi imati mogućnost i priliku da dožive, izraze, svedoče o ostvarenjima koja su plod delanja ne samo Jevreja u svetu nego i članova jevrejske zajednice. Istovremeno, međutim, Centar prepoznaje svoju značajnu ulogu u predstavljanju svojih programskih aktivnosti najširoj publici grada i da na taj način doprinese afirmativnoj vidljivosti trajanja Jevreja kao građana Beograda, kroz vekove i u savremenom stvaralačkom kontekstu.

Upravo ta težnja da se postigne prepoznatljvost ustanove kulture u našem gradu, ustanove čvrsto opredeljene za otvorenost i saradnju, ponajviše je uticala na to da JKC, od samog početka svog rada, prepozna Jugoslovensku kinoteku kao najboljeg mogućeg saradnika i instituciju čija merila standarda u oblasti filma valja posvećeno slediti.

Kroz tu saradnju će JKC uvek zagovarati pozitivan pristup: vedrina, humor, muzika, velike ljudske priče – a ne samo masovna stradanja i vekovne tragične sudbine.

Ova saradnja, za koju se nadamo da će beogradskim ljubiteljima filma   pružiti priliku da se podsete na velika, poznata i manje poznata filmska ostvarenja, osmišljena je kao festival  sa zajedničkim imeniteljem “jevrejski film”, pri čemu se teži raznovrsnosti  i obuhvatanju svih žanrova sedme umetnosti, ali i svih tema iz života Jevreja.

Festival počinje filmovima o stradanju i progonima za vreme II svetskog rata – jer ovu temu ne možemo i ne želimo zaobići.

Nastavlja se, u duhu istorije evropskog filma, posleratnim socijalnim životnim pričama.

Da bi bio dosledan osnovnoj ideji, osmišljeni program potom prelazi na komedije, mjuzikle i ljubavne priče.

Jer, uz sve to što na najstrašniji način obeležava istoriju jevrejskog naroda, i pored svega, što bi rekao Roberto Benigni: „Život je lep“.

Lana Djurić-JKC

LEAVE A REPLY