Osma svećica Hanuke

0
1083

Osma svećica u simiboličkom svetu nosi ulogu otelotvorenja čuda, ostavrenja nade i vere. Ceremonijal paljenja osam svećica duh istorije čini prisutnim u sadašnjem i svim budućim vremenima jevrejskog naroda širom sveta, podsećajući da je nada i svetlost ljudske duše aspect života i praiskon jevrejskog naciona koji odoleva vremenu, prostoru, prolaznosti i društvenom poretku. Svečanim programom Jevrejska opština Beograd je, paljenjem svih osam svećica hanukije, obeležila praznik svetlosti Hanuku. Prisustvovali su mnogobrojni domaći i strani zvaničnici: zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Jenny Sedov zamenica ambasadorke Izraela, Kurt Donnely zamenik ambasadora USA, NJ.E. Mr. Thomas Schieb Nemačka, NJ.E. Mr. Denis Keefe Velika Britanija, NJ.E. Kun Adam Belgija, NJ.E. Mr. Lazar Mirkić – Ambasador BIH, NJ.E. Archbishop Luciano Suriani,  Francuska Nicolas Faye savetnik, predstavnici ambasad Slovačke, Turske, Bugarske, Nj.K.V. Jelisaveta Karađorđević, predstavnici Konrad Adenauer, Servantes, British council i mogi drugi.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić poželeo je gostima srećan praznik i svetlu Hanuku.

Osvrnuo se na reči iz svete jevrejske knjige Tora, podsećajući da ona uči ljude tajni davanja.

“Davanje je ukus života. Što više dajete, više uzimate za sebe“ – rekao je Medić. On je istakao i da nije dovoljno samo zapaliti sveće kod kuće. Poruka Hanuke je kako je naveo, da “Moramo osvetliti okolinu i od sebe dati svetlo drugima”.

                                 

Dženi Sedov, zamenica ambasadorke Izraela rekla je da Hanuka slavi pobedu nad pokušajem helenističke asimilacije i istakla da je važno da se praznik obeležava, kao i da je važno sećanje, jer da nije bilo te pobede ne bi danas ni mi bi bili ovde i slavili ovaj jevrejski praznik.
Goran Vesić, zamenik gradonačelnika je tokom obraćanja čestitao praznik svim Jevrejima, i rekao da je radostan što se Jevrejska zajednica ponosno vraća u svoj Beograd. Istakao je da je poslednjih osam decenija, do pre nekoliko godina Jevrejska zajednica živela u mraku, i da se sada to menja uz veru da će Jevrejska zajednica dati svoj doprinos srpskom društvu.

  

Takođe podsetio je da je Srbija prva država u Evropi koja je Jevrejskoj zajednici vratila imovinu i koja pokušava da ispravi ono što joj je učinjeno tokom Holokausta.

Svećice su palili:

  • Dženi Sedov –Zamenica šefa misije ambasade Izraela u Beogradu
  • Goran Vesić – zamenik gradonačelnika grada Beograda
  • Nj.E. Denis Kif ambasador Velike Britanije u Srbiji
  • Nj.E. Tomas Šib- ambasador Savezne Republike Nemačke
  • Nj.E.  Kun Adam ambasador Belgije u Srbiji
  • Nj.E.  Bišop Lučiano Suriani

 

Svečanoj proslavi prisustvovali su inajstariji članovi jevrejske zajednice, koji su u mnogome doprineli kulturnom, životu Srbije.

 

Svečana večera otpočela je ceremonijalom Hora Brća Baruh a nastavljena je duhu klasične muzike dva mlada umetnika – duo Two of us Nemanja Nikolić, klavir i Ivan Simeunović, violina.

Proslava praznika Hanuka omogućena je sredstvima ostvarnim po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika,

LEAVE A REPLY