Hanuka

0
1567

U godini 5779.  počinje sveti i praznični period Hanuke. Veliki jevrejski praznik Hanuka, simbol čuda, nade, svetlosti i novih početaka ove godine otpočinje  u vreme zalaska sunca 2. decembra i traje do zalaska sunca 10 decembra kao osmog dana čuda.

Jevrejska opština  Beograd je sinoć u nedlju 2. decembra, obeležila početak praznika Hanuka- praznika svetlosti.

Proslavi je prisustvovalo preko 160 čalnova i prijatelja Opštine.

NJ.E. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji i u prisustvu predsednika Jevrejske opštine Beograd, Danila Medića upalila je prvu Hanuka svećicu. Ambasadorka Fišer Kam je tom prilikom poručila da pored toga što je Hanuka praznik svetla, simbol čuda i nade, blizina Hanuke Božiću i Novoj Godini, učinila je ovaj praznik simbolom verske tolerancije i uzajamnog razumevenja. Ambasadorka FIšer Kam je pripadnicima jevrejske zajednice čestitala praznik i prisutnima poželela  srećnu Novu godinu.

Hor Braća Baruh na čelu sa dirigentom Steafnom Zekićem i solistom Vukom Zekićem, izveo je Maoz cur i nekoliko sjajnih kompozicija. Dirigent Stefan Zekić je prisutnima čestitao praznik i najavio predstojeći godišnji koncert Hora.

Proslava je nastavljena u prazničnoj atmosferi, uz svečanu večeru, neizostavno krofne. U zabavnom delu nastupao je naš prijatelj Nikola Salaćanin

O Hanuki različitim prilikama govorili su predstavnici jevrejskih vrednosti:

…“Na ovaj praznik ne slavimo samo pobedu Jevreja nad Helenima već obnavljanje suvereniteta nad drevnom teritorijom i ponovnu inauguraciju, osvećenje oskrnavljenog Hrama. To ne bi bilo moguće bez čuda koje je učinilo da veoma mala količina ulja gori punih osam dana“… rekla je jednom prilikom A. Fišer Kam 

Sveće pale ne samo da bismo zahvalili Bogu na čudu koje se pre više od 2000 godina dogodilo u Hramu već i na svim čudima koja su jevrejski narod raseljen po svetu, progonjen, daleko od otadžbine, održala u životu hiljadama godina.

„Tokom dugih istorijskih perioda, svetlo Hanuke predstavljalo je naš jedini simbol nade u bolju budućnost .Sveće su tu da nas podsete da je naša sudbina u našim rukama i da sami svakoga dana možemo da stvaramo sopstvena čuda. Čak i u najmračnijim trenucima, treba da u sebi pronadjemo svetlost koja će nas voditi. Ta svetlost će jačati sa svakim danom, kao na praznik Hanuke, kada sa svakom novom svećom svetu dodajemo još malo više lepote i dobrote. To je i suština pojma biti OR LAGOIM, biti svetlost drugim nacijama, što samo po sebi predstavlja veliku odgovornost. Na prazni Hanuke, želimo da širimo svetlost, dajući svoj doprinos boljem, sigurnijem i uspešnijem svetu“ govorivši o značaju jevrejskih svetinja, praznika i simbola“, jednom prilikom pomenula je A.F. Kam.

„Hanuka je praznik svetlosti. Ono što smo uradili juče nije dovoljno za danas, svaki dan moramo da donesemo još više svetlosti – kaže rabin Jehošua Kaminecki.

Ovaj običaj podseća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za sveće kojeg je bilo samo za jedan dan, potrajalo čitavih osam. Nakon trogodišnjih borbi, 164. godine pre nove ere ustanak protiv snaga helenističkog vođe Antioha IV bio je pobedonosan i uspeli su da povrate i ponovo osveštaju jerusalimski Hram.

 

LEAVE A REPLY