Pomen stradalim Jevrejima iz Pitsburga u beogradskoj sinagogi

0
1441

U sredu 31. oktobra u beogradskoj sinagogi „Sukat Šalom” odata je počast stradalima u nedavnom napadu na sinagogu „Drvo života“ u Pitsburgu, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji.

Pomenu su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, Beogradske nadbiskupije fra Leopold Rohmes kao osobni izaslanik Monsenjora Hočevara,  ambasador SAD u Srbiji Nj.E. Kajl Skot, konzulka Ambasade Izraela u Srbiji gospođa Noa Levi, ambasador Velike Britanije u Srbiji NJ.E. Denis Kif , ambasadosor SR Nemačke u Srbiji NJ.E. Tomas Šib, predstavnik ambasadora Francuske gospodin Constantinos Prevlakis, zamenik gradonačelnika, Beograda Goran Vesić, Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić, predstavnici ičlanovi Jevrejske zajednice Beograd i jevrejskih Zajednica u Srbiji i drugi.

Kommemoracija je otvorena izvođenjem 22 psalma Eli Eli, u izvođenju solista Stefana Zekića i Vuka Zekića. Rabin Isak Asiel je održao molitvu a NJ.E. Kajl Skot čitao je imena stradalih.

Prisutnima su se obratili Avram Izrael ispred Jevrejske opštine Beograd, NJ.E. Kajl Skot i Noa Levi iz ambasade Izraela u Srbiji.

„Šta reći u ovakvom času? Nema reči koje mogu opisati naš bol, patnju, niti naš stid zbog onog što je čovek, ljudsko biće, u stanju da učini“, rekao je Skot.

Podsetio je da je u napadu u sinagogi „Drvo života“ u Pitsburgu ubijeno 11 osoba, a da je ranjeno još šestoro, od čega četiri policajca.

„Taj nečovek, zver, bio je vođen mržnjom, neznanjem i netolerancijom. Za sve nas bio je to grubi podsetnik da se u nekim mestima Amerike još uvek može naći senka antisemitizma, baš kao i drugde u svetu. Sve ovo nas tera da se zagledamo u sopstvenu dušu i dušu našeg naroda jer ne može biti stvarne pravde niti stvarnog mira sve dok čovek ili žena mogu biti progonjeni zbog toga ko su ili na koji se način mole“, istakao je Skot.

„Nadamo se da ćemo se u ovom mračnom času iznova zavetovati da poštujemo jedni druge, da volimo bližnje i da se zajedno sa svim pripadnicima različitih nacija, rasa i vera ponovo posvetimo traženju mira i sloge“, dodao je američki ambasador. Zahvalio je predstavnicima Vlade Srbije, Grada Beograda i jevrejske zajednice Beograda na gestu solidarnosti sa Pitsburgom i narodom SAD-a u ovom, kako je rekao, bolnom času.

Prisutnima se obratio i istaknuti član Jevrejske opštine Beograd Avram Izrael koji je rekao da je žrtva napada u sinagogi u Pitsburgu bila i 97 godina stara Nona Rose koja je, kako je dodao, preživela Holokaust, ali ne i ubicu.

„Danas je Beograd Pitsburg. Danas je Beograd svet. Danas se Beograd pridružio metropolama širom sveta u tuzi, bolu i iskrenom saosećanju sa porodicama žrtava. Ne znamo šta će biti sutra, prekosutra. Imamo samo veru u budućnost čoveka, ali jedno znamo, ako je ikada bilo doba kada Jevreji treba da istraju – to je ovo doba“, rekao je Izrael.

Napadač Robert Bauers (46) je uleteo u sinagogu i otvorio vatru uz povike „svi Jevreji moraju da umru“.

Istaknuti član Jevrejske opštine Beograd Avram Izrael rekao je da se Beograd danas pridružio metropoloma širom sveta u boli i iskrenom saosećanju sa porodicama žrtava. Ako bilo ko ne samo da pamti zlo, nego je kroz zlo i prošao, onda su to Beograd i beogradski Jevreji, koji su delili zlo srpskog naroda sa kojim vekovima žive. Ne znamo šta će biti sutra, imamo samo veru u budućnost čoveka, rekao je Izrael. 

U pucnjavi u sinagogi u Pitsburgu u subotu ubijeno je 11 osoba.

LEAVE A REPLY