Noformirani Jevrejski kulturni centar

0
2164

U četvrtak 24. maja, gradski menadžer Goran Vesić je sa predsednikom Jevrejske opštine Beograd, Danilom Medićem posetio novoformirani Jevrejski kulturni centar u  Jevrejskoj 16.  Zgrada u Jevrejskoj 16, podignuta je 1923. godine, po projektu arh. Samuela Sumbula, radove je izveo inž. H. Isakovic.

Ova zgrada vraćena je jevrejskoj zajednici po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji je usvojen 2016. godine, podsetio je Goran Vesić.

– Zgrada u Jevrejskoj 16 će u narednom periodu biti obnovljena i tako ćemo dobiti novo mesto na kome će se dešavati značajni događaji na kulturnoj sceni Beograda. Želim da podsetim da su Jevreji već pet vekova prisutni u našem društvu, dali su značajan doprinos razvoju srpskog društva i nikada se nismo razdvajali. Samo neki od njih su Oskar Davičo, Danilo Kiš, Stanislav Vinaver, Geca Kon, Pavle Bihali, a ima ih još mnogo koji su dali značajan doprinos srpkoj kulturi. Posle Drugog svetskog rata, jevrejska zajednica je skoro nestala iz života grada i danas sam srećan što smo u poslednje četiri godine mnogo toga uradili da jevrejska zajednica ponovo zauzme svoje mesto u našem društvu – kazao je Goran Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić zahavlio je gradskom menadžeru na dosadašnjem angažovanju i naglasio da se radi o još jednoj sistemskoj meri kojom se unapređuje položaj jevrejske zajednice.

– Podršku uživamo i od predsednika republike, i od Vlade Republike Srbije, ali i Grada Beograda, i ovo je još jedna sistemska mera. Naše kulture su jako isprepletane i ovo mesto ćemo obnoviti tako da u punoj meri bude vidljiva fuzija i jevrejske i srpske  kulture tokom 500 godina zajedničke istorije. To ćemo učiniti uz pomoć naših vrhunskih umetnika, počev od Egona Savina, preko Nade Blam, Seke Sabljić, Predraga Ejdusa, Sandre Belić i mnogih drugih, i ovaj prostor će ponovo oživeti. Prvo ćemo napraviti rekonstrukciju, a onda ćemo zajednički raditi programe koji će biti i deo gradske ponude. Veoma sam srećan što vraćamo deo jevrejskog života u Beograd i što prvi put imamo mogućnost da revitalizujemo našu zajednicu i uključimo je u život Beograda i Srbije – kazao je Medić.

Zgrada je podignuta kao dvospratna u veoma dekorativnom, eklektičnom stilu. U njoj je bio smešten Dom za stare i prostorije koje su služile za održavanje kulturnog, tradicionalnog  i verskog i života Jevreja. Na fasadi su postojala dva natpisa koja su  označavala njenu namenu; Oneg Šabat  i Gemilut Hasadim, I natpis koji I danas stoji: Ne odbaci me pred starost kad me izda snaga ne ostavi me (Ps.71).

 Više ,možete pogledati na sledećim linkovima:

http://www.tanjug.rs/mobile/multimedia.aspx?izb=v&&GalID=353596#

https://www.blic.rs/vesti/beograd/vesic-obisao-novoformirani-jevrejski-kulturni-centar/lk6rxgn

http://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1749133-obnavljanje-zgrade-jevrejskog-kulturnog-centra_2

Formiranje Jevrejskog kulturnog centra pomogla je Vlada RS, Grad Beograd, i ostvareno je pomoću sredstava dobijenih po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvma Holokausta bez živih zakonskih naslednika.

LEAVE A REPLY