Proširenje i rekonstrukcija Jevrejskog groblja u Beogradu

0
1610

Zahvaljujući naporima uprave Jevrejske opštine Beograd na čelu sa predsednikom Danilom Medićem i intenzivnim i dobrim odnosima sa vlastima Grada Beograda i Republike Srbije, postignuti su izuzetni rezultati u procesu uređenja i proširenja Jevrejkog  groblja u Beogradu.

Danas, zajedno sa predsednikom Jevrejske opštine Beograd Danilom Medićem, potpredsednikom Jakovom Albom i predsednikom Hevra Kadiša Miroslavom Grinvaldom, jevrejsko groblje su obišli minstar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradski menadžer Goran Vesić i Nj.E. ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam, i tom prilikom razgovarali o daljim aktivnostima u vezi sa rekonstrukcijom i proširenjem groblja.

Vesić: Jevrejsko groblje biće prošireno i rekonstruisano

Odlukom Grada Beograda Jevrejsko groblje biće prošireno, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić, ističući da to groblje pokazuje koliko je jevrejska zajednica bila važna u Beogradu i koliko je doprinela njegovom razvoju.

Vesić je istakao da je to groblje kulturno-istorijski spomenik i da je danas bilo reči o njegovoj rekonstrukciji.

– Razgovarali smo o tome šta možemo da učinimo da se groblje renovira, jer ono je deo istorije Beograda. Beogradski Jevreji su deo naše istorije i sećanjem na te ljude pamtimo svoju istoriju – rekao je Vesić.

On je naveo da je Skupština grada 2014. godine donela odluku da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokasusta u Beogradu, a učinjen je i veliki napor da se sa “mrtve tačke” pokrene pitanje Starog sajmišta.

– Veoma intenzivno pričamo sa jevrejskom zajednicom kako da ona ponovo postane deo života Beograda. Nažalost, posle Drugog svetskog rata, zbog Holokausta i iseljavanja u Izrael, ostalo je malo Jevreja u odnosu na broj stanovnika u Beogradu – rekao je Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić je zahvalio gradskoj vlasti što je donela još jednu u nizu dobrih odluka kada je reč o revitalizaciji jevrejske zajednice u Srbiji, a naročito u Beogradu.

– Posebno zahvaljujem Goranu Vesiću zato što sa velikom energijom radi na projektima kako bi vratio jevrejsku zajednicu na njeno nekadašnje mesto. Ovo je zaista period kada dolazi do renesanse naše zajednice u Srbiji kako zbog niza zakona tako i zbog suštinski dobrog odnosa predsednika države, republičkih i gradskih vlasti, koji su omogućili da se mnoge stvari rešavaju mnogo brže. Simbolički, ova godina označava 500 godina kako zajedno živimo u Beogradu, 100 godina od kako je Srbija priznala pravo državi Izrael da postoji, 70 godina od državnosti Izraela i 25 godina od naših diplomatskih odnosa, istakao je Medić.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević kazao je da groblja predstavljaju ogledala naše prošlosti i da Jevrejsko groblje zaslužuje da izgleda bolje i uređenije.

“ Mi ćemo nastaviti saradnju sa jevrejskom zajednicom, u toku je i izrada zakona koji će nam omogućiti i nastavak aktivnosti na Starom sajmištu. Međusobno veoma dobro sarađujemo i verujem da će se naši odnosi sa jevrejskom zajednicom u budućnosti samo još više unapređivati „, istakao je ministar Đorđević.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam ukazala je na povezanost dva naroda koji su se zajednički borili u svetskim ratovima za oslobođenje Srbije.

„Jevrejska zajednica je veoma dugo integralni deo društva u Srbiji. Odnosi između države Srbije i države Izrael ne mogu se razumeti bez doprinosa jevrejske zajednice u Srbiji i zato moramo poštovati to nasleđe. Zahvalni smo Republici Srbiji i Gradu Beogradu i predstavnicima jevrejske zajednice u Beogradu na svemu što čine za dobrobit ove zajednice“, istakla je Alona Fišer-Kam i podsetila da se u saradnji sa nadležnima rešavaju mnoga pitanja važna za Jevreje poput restitucije, Starog sajmišta, sinagoge u Subotici.

LEAVE A REPLY