Danas je:   28.07.2016
    Judaizam Sinagoga
Beogradska sinagoga

 Belgrade's SynagogueBelgrade's Ashkenazi Synagogue

Beogradska sinagoga Sukat Šalom je, trenutno, jedina aktivna jevrejska bogomolja u Srbiji.  Nalazi se u centru Beograda, u ulici Maršala Birjuzova 19.  Sinagoga je poznata u gradu pod imenom “Sinagoga u Kosmajskoj”, s obzirom na predratno ime ulice gde se nalazi.  Tadasnja Kosmajska ulica je kasnije promenila ime u Maršala Birjuzova šezdesetih godina XX veka..

Za vise informacija o  beogradskoj sinagogi, posetite www.beogradskasinagoga.rs

Da vidite gde se tačno nalazi sinagoga, kliknite OVDE.
Za raspored službe u Hramu, kliknite OVDE.

Dana 15 juna 1924Foundation of Synagogue laid by King Peter I godine,održana je ceremonija postavljanja kamena temeljca, kojom prilikom je pročitana i povelja napisana na hebrejskom i srpskom jeziku, a potpisana od kralja Aleksandra i kraljice Marije. Gradnja sinagoge je završena 1. novembra 1925, a zgrada je otvorena u leto 1926. godine i osveštao ju je rabin Šlang.  Sinagoga je izgrađena na zemljištu koje je Društvo beogradskih Jevreja Aškenaza kupilo od Grada. Prema zvaničnim planovima, zgrada je trebalo da sadrži sinagogu, ritualna kupatila, školu, kancelarije Društva i stanove za zaposlene u Društvu. U blizini današnje, do 19. veka, nalazila se druga aškenaska sinagoga koja je srušena radi urbanističkog razvoja.

U pocetku, u ovoj sinagogi su se poštovali aškenaski rituali kongregacije beogradskih Jevreja koji su govorili Jidiš. Međutim, od drugog svetskog rata ona služi celokupnoj jevrejskoj zajednici (sefardskoj i eškenaskoj) koja je prezivela Holokaust i ostala u Beogradu.  Old Sephardic Synagogue - InteriorSlužbe se redovno održavaju petkom uveče, subotom ujutru i na jevrejske praznike. Glava ove sinagoge je glavni rabin Srbije − Isak Asiel.

U zgradi sinagoge nalazi se i Omladinski klub kao i drustvene prostorije koje koristi jevrejska zajednica.  Dugo vremena u istoj zgradi je bilo i jevrejsko obdaniste i zabaviste.  Sve do sredine 60-tih manji prostor u zgradi je zauzimao i jevrejski studentski dom.  U zgradi se nalazi i odredjeni broj stanbenih jedinica koje koriste stanari koji su na odredjeni nacin u vezi sa jevrejskom zajednicom..

Arhitektonski stil zgrade sinagoge je kasni neoklasicizam (koji se u ovom delu Evrope obicno klasifikuje kao „akademski stil“), sa ogradjenim dvoristem ispred zgrade.  Sa čela zgrade nalaze se velike centralne stepenice koje dominiraju prednjom fasadom,Old Sephardic Synagoguezajedno sa cetri velika prozora samog hrama (crkvenog dela zgrade).  Gornja fasada ima karakteristicni zaobljeni prozor sa Davidovom zvezdom u centru.  Unutrasnjost zgrade je delimicno renovirana 1990-te, uz obecanje gradskih vlasti da ce generalna restauracija biti uradjena u bliskoj buducnosti.

Stara beogradska sefarska sinagoga Bet Izrael je stradala u pozaru u Drugom svetskom ratu.  Bila je mavarskog stila sa dva mala tornja i spolja dekorisana horizontalnom trakastom sarom.  Projektovao je G. Milan Kapetanovic, a bila je sagradjena 1908.  Kralj Srbije Petar I polozio je kamen temeljac, kao znak znacaja i polozaja jevrejske zajednice u to doba.  Danas se na mestu gde je nekada bila sefardska sinagoga nalazi Galerija Fresaka, deo beogradskog Narodnog Muzeja.  Na sadasnjoj zgradi je postavljena spomen ploca koja podseca na jevrejsku zajednicu..

Na teritoriji grada Beograda, u Zemunu, danas se nalazi još jedna “preživela“ sinagoga (http://joz.rs), podignuta 1850. godine.  Ova sinagoga nije u sluzbi, i cak ne pripada jevrejskoj zajednici.  Ipak, zgrada je veoma prepoznatljiva kao “jevrejski hram“, a i svi je najcesce oznacavaju jednostavno sa “Sinagoga".

 

 

Burial of Holy Books

 

 

Pogledajte

Jerusalimska mešavina Recept: Dijamanti Beraha Kovačević

Propržiti 2-3 glavice sitno iseckanog crnog luka dok ne omekša. Izvaditi prženi luk iz tiganja (posude u kojoj je crni luk pržen) pa u tom ulju dinstati 1kg pečuraka iseckanih na listiće.

Read more...
 

Roš Hašana (takodje Roš Ašana, u prevodu "glava godine") je jevrejski praznik koji oznacava pocetak "nove jevrejske godine"

Read more...
 

Hanuka (engl. "Hanukkah", ili "Chanukah") predstavlja proslavu

Read more...
 
Tubišvat (takodje poznat medju Sefardima pod imenom "Frutas") je jevrejski praznik
Read more...
 

Purim je praznik kojim se slavi oslobodjenje jevrejskog naroda

Read more...
 

Jom Kipur, (poznat i kao Dan pokajanja), smatra se najsvetijim i najsvečanijim jevrejskim praznikom.

Read more...
 

Sukot (poznat i kao Praznik koliba) je jevrejski praznik koji se slavi 15-tog dana meseca Tišri po jevrejskom kalendaru,

Read more...
 
Pesah (engl. Passover) je sveti jevrejski praznik koji nas podseća na oslobodjenje starih Hebreja iz misirskog ropstva
Read more...
 

JoomlaWatch Agent

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval