Danas je:   28.08.2016

Kalendar dogadjanja

<<  August 2016  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Najave dogadjanja

No data / Nema podataka.

Naši sponzori

Predstavljamo one koji nas podržavaju.

Banner
    Grad Beograd Spomenici
Spomenici Beograda

 

Beogradska tvrdjava podignuta je na grebenu iznad ušća Save u Dunav kao kompleks odbrambenog karaktera, koju je ulogu igrala od I do XVIII veka.  Tvrdava je danas svojevrstan muzej istorije Beograda. Ovu celinu čini sama Beogradska tvrdjava, podeljena na Gornji i Donji grad, i park Kalemegdan.

Kalemegdan - The Belgrade Fortress

Neki od spomenika u okviru parka Kalemegdan:

The Clock Tower - Sahat KulaSahat kula - Kula sa satom, nastala u periodu od 1740. do 1789. godine, ima naglašene elemente baroka. Na kuli visokoj 27,5 m nalazi se časovnik sa centralnim mehanizmom i tegovima, koji radi i danas.

 

The Prison Gate - Zindan KapijaKompleks Zindan kapije - Sredinom XV veka izgradjeno je polukružno utvrdjenje koje se sastoji od lučno zasvodjene kapije sa dve okrugle kule naoružane topovima. Podrume kula, po svemu sudeći, Turci su koristili kao tamnice za hrišćane ("zindan" na turskom znači tamnica).

 

Nebojša's Tower - Nebojšina KulaKula Nebojša - Najbolje očuvana i najveća srednjevekovna topovska kula Beogradske tvrdjave podignuta je oko 1460-te na samoj obali reke i štitila je ulaz u pristanište. Kula je osmougaone osnove, visoka je oko 22 m i ima prizemlje i četri sprata. U vreme vladavine Turaka pretvorena je u tamnicu i mučionicu, gde je 1789. ubijen grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere. U ratnim godinama 1914-15. Kula je znatno oštećena, a obnovljena je 1938.

 

 

 

Neki od spomenika u centru grada:

Skadarlija - The Bohemian QuarterSkadarlija - Stari, boemski deo Beograda nastao je krajem 19. i pocetkom 20. veka ("au fin du siecle") kada su njene kafane bile stecište najpoznatijih imena kulturnog Beograda. Najćešce je porede sa pariskim Monmartrom, kako po izgledu, tako i po veseloj, uzavreloj umetničkoj atmosferi.

 

The Prinsess Ljubica Residence - Konak Knjeginje LjubiceKonak knjeginje Ljubice - Konak je 1831. sagradio knez Miloš Obrenović, u srpsko-balkanskom stilu, po projektu neimara Nikole Živkovića. U njemu je živela njegova žena Ljubica i deca - Milan i Mihailo. Danas je to muzej sa prvobitnim izgledom konaka iz XIX veka.

 

The Manak's House - Manakova KucaManakova kuća - Podignuta oko 1830, sačuvana je kao poslednji primerak stare varoške kuće Beograda. Ime je dobila po tadašnjem vlasniku Manaku Mihajloviću, trgovcu iz Makedonije. Sprat je služio za stanovanje, a u prizemlju su bile smeštene kafana i pekara, a kasnije pošta i neke zanatske radnje. Danas je to muzej etnografske zbirke.

 

The Question Mark Inn - Kafana UpitnikKafana "?" - Zgradu u blizini Saborne crkve, u tipično srpsko-balkanskom stilu podigao je 1823-će trgovac Naum Icko, od materijala koji je tada bio u najčešcoj upotrebi - drveta i ilovace. Ovu zgradu je knez Miloš Obrenović kupio i poklonio svom ličnom vidaru, koji je u njoj otvorio kafanu. Zgrada je više puta menjala vlasnika, a kafana ime: "Tomina kafana", "Kod pastira", "Kod Saborne crkve", da bi crkvene vlasti tražile da se takva firma skine jer, "skrnavi hram Božiji". Vlasnik je postavio privremenu tablu sa natpisom "?", što je ostao naziv sve do danas.

 

The Captain Miša's Building - Kapetan Mišino ZdanjeKapetan Mišino zdanje - Zgrada je zadužbina kapetana Miše Anastasijevića, trgovca i poslovnog partnera kneza Miloša. Sagradena je po projektu českog arhitekte Jana Nevole 1863. i predstavlja stilsku mešavinu elemenata gotike, romanike i renesanse. Danas je u njoj rektorat Beogradskog univerziteta.

 

The Kolarac Foundation - Kolarčeva ZadužbinaKolarčeva zadužbina - Kolarac - Zgradu je podigao veliki dobrotvor Beograda Ilija Milosavljević-Kolarac. Izgradjena je u duhu akademizma, po planu arhitekte Petra Bajalovića. Ima veliku koncertnu dvoranu izvanredne akustike, i izložbenu galeriju.  Danas predstavlja jedno od najznačajnijih kulturnih stecišta Beograda.

 

Monument to Prince Mihailo and National MuseumTrg Republike - Sadašnji trg formiran je posle rušenja Stambol-kapije (1866) i podizanja zgrade Narodnog pozorišta (1869). Stambol-kapija, koju su sagradili Austrijanci pocetkom 18. veka, nalazila se izmedu današnjeg spomenika knezu Mihailu i Narodnog pozorišta, i od nje je vodio put za Istanbul.  Predstavlja centralni gradski trg, na kome se nalaze spomenik knezu Mihailu, Narodno pozoriste i Narodni muzej.  Spomenik knezu Mihailu je posebno popularno sastajalište pojedinaca, kao i većih javnih okupljanja.

 

 

An aerial view to the Terazije FountainTerazijska česma - Podignuta 1860. na Terazijskom platou (odakle potice i naziv cesme), za vreme druge vladavine Miloša Obrenovića, rad je italijanskog majstora. Godine 1911. je preneta u Topčider i postavljena u porti Topčiderske crkve, da bi potom 1975. bila ponovo vraćena na Terazije, gde se i danas nalazi kao spomenik i česma.

 

 

 

 

Neki od jevrejskih spomenika:

Jevrejska Ulica - Jewish StreetJevrejska ulica je vekovima bila u centru jevrejskog života u Beogradu.  Njen položaj se nije menjao još od XVI veka, od vremena kada postoje pouzdani zapisi o jevrejskom prisustvu u gradu.  Deo oko ulice predstavljao je "jevrejski geto" i bio poznat pod imenom "jevrejska mahala", ili "cifut ma'la", zavisno od trenutno korisćenje terminologije (Ćifut je turskCinema Rex at No. 16a rec za Jevreja).  Posle Prvog svetskog rata, Jevreji su počeli u vecem proju da se iseljavaju iz ovog u druge delove grada.  Danas ima samo tragova (pored imena ulice) koji podsećaju na njenu "jevrejsku proslost" - stare kuće (uključujući sinagogu i druge sakralne objekte) su zamenjeni novim rezidencijalnim i industrijskim zgradama.  Ipak vredno je videti nekoliko preostalih spomenika, kao sto je npr. zgrada bivše "Oneg Šabat", današnji Cinema Rex na broju 16.

 

Belgrade's Synagogue Sukat ShalomSinagoga Sukat Šalom je jedina aktivna sinagoga u Beogradu i Srbiji.  Nalazi se u centru Beograda, a redovna služba se održava petkom uveše i na jevrejske praznike.  Sinagogu vodi vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.  Originalno, sinagoga je bila podignuta kao aškenaski hram na pocetku 20-tog veka.  Za više detalja o sinagogi pogledajte poglavlje "Religija -> Sinagoga", ili kliknite OVDE

 

 

 

 

The Jewish Historical MuseumJevrejski istorijski muzej je osnovan 1948. godine i jedinstven je u celom regionu.  Muzej je tematski specijalizovan za jevrejsku problematiku, i prikupio je znatan relevantni materijal iz celog regiona.  Aktivnost Jevrejskog istorijskog muzeja je raznovrsna i veoma dinamična - pored stalne postavke organizuju se česte izložbe, ima zavidnu izdavačku delatnost, a često pomaže i obezbedjuje potrebne informacije akademskim i naučnim radnicima, studentima i umetnicima, kao i drugim zainteresovanim pojedincima.

 

 

The Jewish CemetryJevrejsko groblje obuhvata nekadašnje aškenasko i sefardsko groblje koja se nalaze jedno preko puta drugog, na obodu velikog gradskog grobljanskog kompleksa poznatom kao Novo groblje.  Danas je samo nekadasnje sefardsko groblje u upotrebi za celokupnu jevrejsku zajednicu, dok se staro aškenasko groblje koristi samo u izuzetnim prilikama.

 

Pogledajte

Jerusalimska mešavina Recept: Dijamanti Beraha Kovačević

Propržiti 2-3 glavice sitno iseckanog crnog luka dok ne omekša. Izvaditi prženi luk iz tiganja (posude u kojoj je crni luk pržen) pa u tom ulju dinstati 1kg pečuraka iseckanih na listiće.

Read more...
 

Roš Hašana (takodje Roš Ašana, u prevodu "glava godine") je jevrejski praznik koji oznacava pocetak "nove jevrejske godine"

Read more...
 

Hanuka (engl. "Hanukkah", ili "Chanukah") predstavlja proslavu

Read more...
 
Tubišvat (takodje poznat medju Sefardima pod imenom "Frutas") je jevrejski praznik
Read more...
 

Purim je praznik kojim se slavi oslobodjenje jevrejskog naroda

Read more...
 

Jom Kipur, (poznat i kao Dan pokajanja), smatra se najsvetijim i najsvečanijim jevrejskim praznikom.

Read more...
 

Sukot (poznat i kao Praznik koliba) je jevrejski praznik koji se slavi 15-tog dana meseca Tišri po jevrejskom kalendaru,

Read more...
 
Pesah (engl. Passover) je sveti jevrejski praznik koji nas podseća na oslobodjenje starih Hebreja iz misirskog ropstva
Read more...
 

JoomlaWatch Agent

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval